Mas accepta una fórmula de llistes separades, segons ERC

  • Amb una llista del president que tingui ampli suport civil i la dels republicans que aplegui gent del partit

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
05.01.2015 - 17:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Encara no hi ha acord entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d’ERC, Oriol Junqueras, sobre les llistes electorals per a unes plebiscitàries. Però la negociació avança. Segons fonts d’ERC, en la reunió d’aquest dilluns al Palau de la Generalitat Mas ha dit a Junqueras que estava disposat a acceptar unes llistes separades, sempre i quan la llista del president es confegís amb representants de la societat civil, i la llista dels republicans fos integrada tan sols per gent d’ERC. La fórmula no acaba de convèncer Junqueras, que ha emplaçat Mas a concretar la proposta amb el suport explícit d’entitats de la societat civil.

D’aquesta manera, i segons les fonts d’ERC consultades, Mas acceptaria una fórmula semblant a la proposada en la reunió del 27 de desembre passat per l’ANC, Òmnium i l’AMI, que van dir que la manera de desencallar la negociació podria passar per fer tres llistes independentistes, la de Mas, la d’ERC i la de la CUP, i que fos la del president la que aplegués més gent de pes de les entitats civils. Això permetria a ERC de presentar una llista pròpia i a Mas de mantenir la idea d’una llista transversal, que vagi més enllà de la marca de Convergència, i que sigui integrada per gent de pes de l’àmbit cívic i acadèmic.

El recel dels republicans ve pel fet que voldrien tenir l’opció també d’agrupar en la seva candidatura aquella gent de la societat civil que volgués anar sota el paraigua dels republicans; entenen que per maximitzar els vots de l’independentisme ells també haurien de poder presentar la que pensin que pot ser la seva millor llista, inclont-hi independents.

Sigui com sigui, Junqueras i Mas es tornaran a trobar en una nova reunió, que tindrà lloc aquests dies vinents. El president d’ERC ha emplaçat Mas a concretar la proposta un cop hagi parlat amb aquestes entitats de la societat civil i n’hagi aconseguit el suport; quan això passi, en continuaran parlant, han dit les mateixes fonts.

Ara per ara, des del govern i de l’entorn del president han declinat fer cap comentari sobre el contingut de la reunió d’avui entre Mas i Junqueras.

Aquestes noves trobades no poden trigar, perquè no queda massa temps per a convocar les eleccions, si es volen fer el mes de març vinent, abans de les eleccions municipals del maig. Per això, la data límit és el dia 27 de gener. Dues setmanes abans, el 13 de gener, Mas compareixerà per fer balanç de la legislatura i previsiblement per a anunciar els pròxims passos que farà. I aquests passos i la decisió d’avançar les eleccions dependran de com hauran anat les negociacions amb ERC.

Mas sempre ha dit que només avançaria les eleccions si havien de servir per fer el referèndum sobre la independència que no s’ha pogut fer, i troba que la fórmula de les llistes separades que defensa Junqueras només servirà per canviar la correlació de forces al parlament, però no per a tenir un mandat clar sobre la independència. En canvi, els republicans consideren que amb unes llistes separades però sota el paraigua d’un objectiu comú en el programa electoral es podrà aconseguir arribar a un electorat més ampli i divers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any