Tomeu Martí: ‘És una necessitat absoluta que les forces sobiranistes progressistes vagin juntes’

  • El sobiranisme commemora la Diada de Mallorca mirant cap a les eleccions del maig i en el marc del tricentenari

VilaWeb
Bel Zaballa
31.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com cada 31 de desembre, el moviment sobiranista mallorquí commemora avui la Festa de l’Estendard, que recorda la conquesta catalana del 1229 i reivindica els drets nacionals. Ahir ja hi hagué una manifestació que va recórrer el centre de Palma en favor del dret de decidir dels Països Catalans i que també formava part dels actes del tricentenari del 2015, a punt d’estrenar-se. Aquesta Diada arriba marcada per un any en què s’han anat covant canvis polítics i fitant les eleccions al parlament i als ajuntaments, que es faran el maig vinent. En parlem amb Tomeu Martí, activista cultural i polític, durant anys coordinador de l’Obra Cultural Balear, que actualment dirigeix Ona Mallorquina. 

—El lema de la manifestació d’aquesta diada ha estat ‘Els Països Catalans decidim autodeterminació’. Justament en un moment en què el procés sobiranista al Principat sembla que hagi fet oblidar a molts la resta de la nació.
—Els eixos de la manifestació del 31 de Desembre sempre giren entorn de la reivindicació del dret de decidir i de la unitat dels Països Catalans. Enguany no és casual que els Països Catalans apareguin al lema. És un moment transcendental de la història de la nació catalana, una part d’aquesta nació és a punt de constituir-se en estat, i això vol dir un canvi administratiu que tendrà efectes en la resta de la nació. Ho vivim amb expectació, interès i amb il·lusió, perquè el fet que el Principat pugui esdevenir un estat ho veim com una oportunitat. Però també hi ha una certa angoixa quan ens adonam que a vegades hi ha una forta tendència a oblidar la totalitat de la nació, que va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Ho vivim amb aquest sentiment ambivalent.

—El 2015 commemorarem el tricentenari de la presa borbònica de Mallorca. I s’escaurà en un any en què s’albiren alguns canvis, que ja s’han anat escalfant enguany. 
—La manifestació d’ahir s’emmarca en els actes de commemoració del tricentenari, que a Mallorca i Eivissa segurament no tendrà impuls de les institucions però sí de la societat civil, que ha creat una comissió cívica per preparar-los. Pel que fa als canvis polítics, efectivament aquests darrers anys hem viscut una transformació social important, que ja s’anava covant de feia anys i que és fruit de la bona tasca d’entitats i de l’escola. I crec que és indubtable que tendrà translació en la política aquesta primavera vinent. El PP més anticatalà de la història de les Illes serà el PP que rebrà el càstig més gran de la història electoral de les Illes. 

—Ho apunten les enquestes. El PP perdria la majoria, el PSIB baixaria en caiguda lliure i les formacions sobiranistes i d’esquerres pujarien. També sembla que entrarà en joc Podem. Com veieu aquest nou fenomen a les Illes? 
—La dinàmica electoral de les Illes es mou majoritàriament en termes de província espanyola. Això s’ha de tenir en compte. Però també és cert que hi ha una part de l’electorat que vota en clau d’Illes Balears. Aquest percentatge, que encara és minoritari, tendeix a augmentar. Crec que hi haurà més vots que mai a forces autòctones, que el PP tendrà el càstig més important, i faltarà veure com es concreta la irrupció de Podem. A les Illes és poc conegut i la seva posició encara és una incògnita. Però si ho consideram una força d’esquerres –que hem de suposar que sí– aleshores, segons les enquestes, per primera vegada a la història hi hauria una majoria d’esquerres al Parlament Balear. Recordem que en els anteriors pactes de progrés sempre havien tengut la necessitat de pactar amb una força de centre-dreta, Unió Mallorquina. Aquesta vegada sembla que hi podria haver un tomb cap a l’esquerra. 

—La tensió que hi ha hagut entre Més i Esquerra els passarà factura?
—Segur que no és positiva. Hi ha una demanda que les forces progressistes i sobiranistes conflueixin, facin pinya i siguin un actor molt important en el nou govern. Com més fort sigui aquest eix millor serà el pròxim govern balear. Avui els hauríem de demanar que fessin un esforç per sumar i facilitar les coses al votant. 

—Justament, la Diada de Mallorca sempre és una jornada d’unitat del moviment sobiranista, i fa uns quants dies que l’Assemblea Sobiranista de Mallorca proposava una llista conjunta. És el moment d’aquesta unitat? 
—És una necessitat absoluta. Que les forces sobiranistes progressistes vagin juntes, sumin i obtenguin un nombre important de diputats que permetin de marcar molt l’agenda dels anys vinents. Una agenda que haurà de ser de recuperació de moltes de les fites que hem anat perdent amb la presidència de Bauzá. Seria fonamental que es recuperàs aquesta pinya i s’intentàs de tenir més força que en altres ocasions. 

—Som més a prop de l’autodeterminació que vindica la manifestació d’enguany?
—El procés sobiranista al Principat acabarà amb la constitució d’un estat català i això farà que a la resta del territori també s’accelerin els processos. En aquest sentit, més tard o més d’hora les Balears –segurament illa per illa– també hauran de decidir quin és el futur que desitgen, i crec que un estat català que funcioni i que generi molta empatia farà que la gent no tengui dubtes, i que la majoria de ciutadans de les Illes Balears triïn l’opció d’anar amb els nostres germans de Principat i del País Valencià. 

—Acabem amb un desig polític d’any nou?
—Que es culminin aquests processos que s’han anat covant en el 2014. Que culmini el procés sobiranista al Principat i que es culmini el canvi polític al País Valencià i a les Illes Balears. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any