El govern basc proposa a ETA un desarmament ‘ràpid, viable i efectiu’

  • En un comunicat suggereix que ho faci amb un gest unilateral

VilaWeb
ACN
21.12.2014 - 20:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern basc ha emès un comunicat en què ha criticat el model de desarmament escollit per ETA i li ha proposat un procediment per a fer un procés ‘ràpid, viable i efectiu’. Demana de participar-hi, juntament amb una nova comissió de verificadors. El departament de Presidència ha respost a la declaració la Comissió Internacional de Verificació (CIV) en què avalava el procés de segellament de l’armament i manifestvaa la convicció que ETA continuaria avançant cap al desarmament complet. Segons el govern d’Urkullu, no s’ha avançat. ‘Això no és acceptable —diuen—, perquè té un alt cost social i polític.’

El govern basc ha dit que ja estava al cas de l’estancament del procés de desarmament d’ETA. Sobre la comissió, ha manifestat el ‘respecte i suport als bons oficis’, però ha considerat que no s’havia avançat.

Una proposta de model en cinc passos

Segons l’executiu d’Urkullu, ‘un procés sense segellament d’armes, sense verificació efectiva o sense calendari no té valor’. Per això, ha proposat a ETA un altre model de desarmament basat en cinc passos. Un d’aquests passos és que ETA accepti de fer el desarmament davant la societat basca ‘i canalitzar-lo mitjançant els bons oficis d’un comitè per al desarmament amb una composició social, internacional, i institucional’.

El govern basc ha demanat a ETA que assumeixi aquesta proposta ‘perquè representa la voluntat majoritària de la societat basca’ i ha insistit a dir que ‘el no-desarmament és una hipoteca que ETA obliga a pagar a la societat basca’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any