Santiago Vidal: ‘Vull un país nou, allunyat de tanta corrupció’

VilaWeb
Redacció
16.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge Santiago Vidal respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb i que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?
—Perquè sigui un estat on la democràcia no sigui només una paraula, sinó la realitat que els ciutadans visquin cada dia. On la llibertat d’expressió, la llibertat l’opinió, la intervenció i participació dels ciutadans en els afers públics sigui real. Que la democràcia no sigui simplement posar un vot dins d’una urna cada quatre anys i confiar que els representants polítics compleixin el programa electoral que han promès, sinó un control sistemàtic i permanent a aquests representants perquè vagin adaptant la seves decisions, tant legislatives com executives, a les necessitats del poble. I quan parlo del poble sóc conscient que dins d’un sistema capitalista i globalitzat com l’actual es vetlli sobretot pels interessos i els drets dels més febles, perquè la societat és desigual. Cal vetllar per aquells que no tenen totes les oportunitats. I volem la independència perquè tot això no existeix a l’estat espanyol actual. Es tracta de construir una cosa nova per fer realitat tots aquests desigs. I com a conseqüència fer un país més net, allunyat de tanta corrupció, un país més solidari i un país on la igualtat d’oportunitats sigui efectiva.

—Què pot aportar una Catalunya independent al món?
—La Catalunya del futur pot aportar sobretot tres coses molt importants. La primera: demostrar que per les vies democràtiques i pacífiques, una minoria (perquè els catalans som una minoria en el conjunt de l’estat espanyol) pot aconseguir fer realitat un desig de llibertat com és el de crear un estat propi. La segona: ajudar que la Unió Europea passi a ser cada vegada més una associació o una federació de pobles i no tant d’estats. Des de Catalunya estic segur que defensarem que el parlament europeu cada vegada tingui més competències i més importància enfront del Consell d’Europa. I la tercera: demostrar com es pot fer una transició d’un estat corrupte, com és l’estat espanyol, a un país on aquells que practiquin el tràfic d’influències i facin ús de la seva posició dominant en rebin les conseqüències. Que es trobin uns tribunals que jutgen, condemnen i fan complir les condemnes, cosa que no passa actualment a l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any