Dues enquestes preveuen un ascens de CiU al Principat i la victòria del PSOE a Espanya

  • Segons El País Podem frena el seu ascens i segons La Vanguardia CiU recupera terreny davant ERC

VilaWeb
Redacció
06.12.2014 - 23:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després del 9-N i de l’exposició dels fulls de ruta del president de la Generalitat i el líder d’ERC, ha aparegut una nova enquesta que també mostra un canvi de tendència i pronostica que CiU guanyaria unes eleccions al Parlament de Catalunya. Aquesta vegada, més clarament encara. ERC havia encapçalat els darrers sondatges, però ara, segons La Vanguardia, obtindria 27 escons (6 més que els actuals), i, en canvi, CiU n’aconseguiria 40 (10 menys que els actuals).

Segons aquestes dades, Ciutadans creixeria àmpliament: passaria de tenir 9 diputats a 19 i es convertiria en la tercera força política. I Podem entraria al parlament amb 14 escons. La CUP augmentaria fortament la presència a la cambra, on passaria de tenir 3 diputats a tenir-ne 8. Amb aquests escons, les forces partidàries de la independència tindrien majoria absoluta al parlament.

Els altres tres partits de la cambra tindrien pèrdues fortes. El PSC obtindria 12 escons (8 menys que no té ara), el PP es quedaria amb 9 (ara en té 19) i ICV passaria de 13 escons a 6.

Amb les dades d’aquesta enquesta també es fa un pronòstic que no s’observava des de les eleccions del 2012: CiU i ERC sumarien un escó menys dels 68 que són la majoria absoluta al Parlament. I això tant si es presentaven juntes com separades, segons La Vanguardia.

L’enquesta la va realitzar Feedback entre els dies 1 i 4 de desembre.

El País pronostica la victòria del PSOE a Espanya

També avui El País ha fet públic un sondatge de Metroscopia, segons el qual el PSOE guanyaria les eleccions espanyoles de l’any vinent, seguit de Podem i del PP. Aquestes dades indiquen que el PSOE tindria el 27% dels vots, Podem el 25% i el PP el 20%. El mes passat, aquest mateix sondatge donava el primer lloc a Podem.

Segons El País, l’exposició pública de Podem n’ha desgastat la imatge. I destaca que el líder, Pablo Iglesias, ha tingut una baixada de popularitat important.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any