La divisió marca l’aniversari constitucional espanyol

  • PP i PSOE s'encaren per la reforma del text constitucional · L'unionisme no aconsegueix presentar-se unit a Catalunya

VilaWeb
Redacció
06.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Espanya celebra el 36è aniversari de la seva constitució. El congrés espanyol farà avui un acte per commemorar l’aprovació de la carta magna en el qual no assistirà cap representant de CiU, ERC, ICV ni Compromís. Els partits espanyols encaren aquesta celebració dividits. El PP i el PSOE han expressat els últims dies el seu desacord sobre una possible reforma constitucional. Mentrestant, l’unionisme no ha aconseguit fer cap acte unitari a Catalunya. Les plataformes espanyolistes han celebrat aquest aniversari per separat.

Ahir el govern espanyol va refusar un cop més la proposta de reforma constitucional que propugna el PSOE. En termes semblants als què el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va respondre per telèfon a Pedro Sánchez dijous –després que aquest registrés una proposta per crear una subcomissió i obrir el procés de debat– la vice-presidenta Soraya Sáenz de Santamaría li va recordar ahir que ara per ara no existeix cap consens ni tan sols sobre els objectius d’aquesta proposta.

En conferència de premsa posterior al consell de ministres, va instar el PSOE a clarificar quina era la seva postura sobre aspectes essencials com per exemple, el finançament autonòmic o els fets diferencials. ‘Per a una reforma de la constitució es necessiten més que discursos, es necessiten propostes’, va dir Sáenz de Santamaría.

I és que per la vice-presidenta, els socialistes només van presentar una iniciativa ‘inconcreta’ i caldria que expliquessin als ciutadans, per exemple, ‘si volen que les comunitats autònomes tinguin competències exclusives en educació i llengua’ i ‘què son els fets diferencials que propugna’, a més de si s’ha d’incloure o no el model de finançament a la constitució.

Divisió unionista a Catalunya

Les entitats unionistes creades contra el procés sobiranista a Catalunya han estat incapaces de convocar un acte unitari per celebrar l’aniversari constitucional espanyol. Societat Civil Catalana no va voler sumar-se a l’acte que convoca avui la plataforma D’Espanya i Catalans, a les onze del matí de la plaça d’Urquinaona. La marxa espanyolista és secundada per Manos Limpias, l’Associació per la Tolerància i Convivència Cívica Catalana. En canvi, va fer un acte dijous a l’Auditori Axa de l’Illa Diagonal, amb l’assistència dels màxims dirigents del PP i el PSC (Crònica d’Andreu Barnils).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any