Arxivada la causa contra els trenta-tres jutges que van defensar el dret de decidir

  • El Consell General del Poder Judicial ha desestimat la denuncia del sindicat Manos Limpias

VilaWeb
ACN
04.12.2014 - 15:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El promotor de l’acció disciplinària oberta contra els trenta-tres jutges catalans que van signar el ‘manifest pel dret de decidir’ ha decidit arxivar les diligències obertes, segons informa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El promotor, Jesús Fonseca-Herrero, afirma que des del punt de vista ‘estrictament jurídic’ no pot apreciar que els signants ‘persegueixin una finalitat diferent que el mer trasllat a la ciutadania d’una opinió sobre un tema d’interès jurídic, social o polític’ i aquesta actuació queda ‘emparada pels drets fonamentals de llibertat d’expressió i d’opinió consagrats a l’article 20 de la constitució’.

El CGPJ va obrir les diligències a instàncies de Manos Limpias, que havia denunciat els 33 magistrats. Contràriament al seu criteri, el promotor assegura que els magistrats ‘només donen la seva opinió jurídica en defensa del dret del ciutadà a participar en assumptes públics i de decidir sobre possibles jurídics’.

Segons el promotor, l’acció dels jutges ‘queda emparada pels drets fonamentals de llibertat d’expressió i d’opinió’ i per tant ‘no es pot mantenir la imputació d’il·lícits sancionadors’. Per aquest motiu conclou que cal arxivar la informació prèvia.

Amb tot, considera que en el terreny de la deontologia professional, l’actuació dels jutges i magistrats ‘és censurable’ en la mesura que la seva actuació ‘resta confianá dels ciutadans en la judicatura’, essencialment ‘perquè parteixen d’una afirmació que no té suport normatiu i contradiu la doctrina constitucional quan de forma implícita ve a reconèixer a Catalunya la qualitat de subjecte jurídic i polític sobirà’.

L’acord ha estat notificat tan als 33 jutges com al denunciant, el president de Manos Limpias Miguel Bernad.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any