El TC suspèn la llei catalana d’horaris comercials

  • Ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el govern espanyol

VilaWeb
Redacció
03.12.2014 - 17:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha acordat avui suspendre la llei d’horaris comercials catalana, després que el govern espanyol presentés un recurs d’inconstitucionalitat contra la norma. En admetre a tràmit el recurs, la llei ha quedat suspesa automàticament.

En una providència de dues pàgines, el TC exposa la seva decisió d’admetre a tràmit el recurs presentat per l’advocat de l’estat contra els articles 1.2 b), 2 i), 2 j), 3.1, 3.2 i 16.10 de la Llei 3/2014 del Parlament de Catalunya, i donar trasllat d’aquesta decisió al congrés i al senat espanyol, i a la Generalitat de Catalunya i el Parlament perquè puguin personar-se en el procés i presentar al·legacions en un termini de quinze dies.

També donen per invocat l’article 161.2 de la constitució espanyola que és el que estableix que qualsevol disposició o llei autonòmica que sigui objecte d’un recurs d’inconstitucionalitat per part del govern espanyol queda suspesa tan bon punt el recurs és admès a tràmit pel Tribunal Constitucional. Aquesta suspensió, afegeixen, té vigència des del dia en què es va presentar el recurs al Registre del TC, això és el 24 de novembre del 2014, per a totes les parts al procés, i des de la publicació al BOE per als tercers.

El govern espanyol va considerar que que la llei catalana vulnera la normativa espanyola bàsica en fixar ‘un règim més restrictiu per a la llibertat comercial’ que a la resta de l’estat. Així, argumentava que la llei catalana és inconstitucional perquè el màxim d’hores d’obertura dels comerços -72- contravé la regulació espanyola que estableix que aquesta limitació ha de ser com a mínim de 90 i també perquè la llibertat horària per a les botigues de menys de 300 m2 es contraposa amb la superfície que fixa la llei catalana, que és de menys de 150 m2.

Després de l’anunci del govern espanyol, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va convocar d’urgència les organitzacions patronals i sindicals del comerç per donar una resposta conjunta al recurs. El 26 de novembre les organitzacions empresarials del comerç català van anunciar que estan disposades a acceptar la invitació del Departament d’Empresa i Ocupació de signar un gran Pacte Social en defensa del model comercial català. Els comerciants van anunciar que seguiran ‘obeint’ únicament la legislació catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any