Mas-Colell reclama 2.500 milions a l’estat espanyol per quadrar el pressupost

  • Demanarà a l'estat que pagui deutes històrics i més ingressos justificats

VilaWeb
ACN / Redacció
03.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller Andreu Mas-Colell va informar ahir que la despesa prevista l’any vinent a la Generalitat pujaria a 22.481 milions d’euros. Inclou la dels departaments, el pagament d’interessos i els compromisos en inversions efectuades en el passat. Tanmateix, va dir que els ingressos que arribaven a Catalunya des de l’estat espanyol eren insuficients i que la Generalitat reclamaria que els 2.500 milions de diferència els pagués l’estat. Ho va explicar el conseller després de portar el pressupost del 2015 al parlament (document de presentació, pdf).

Catalunya surt de la crisi, va dir, amb unes dades de desocupació ‘excel·lents’, i té una capacitat fiscal ‘substancial’, però així i tot les finances de la Generalitat es troben en una situació molt difícil. 

Aquest pressupost, va dir, es presenta en una situació anòmala: ‘Catalunya té un finançament insuficient per a la cobertura de l’estat del benestar i una capacitat de decisió política insuficient per a impulsar el seu desenvolupament.’

Pressupost ‘d’alt contingut polític’

Si el pressupost de l’any que ve té un ‘alt contingut polític’, més que en les altres ocasions, és perquè la Generalitat vol compensar la diferència que hi ha entre les seves necessitats de despesa i els ingressos que obtindrà de l’estat a través de la negociació política.

La despesa puja a 22.481 milions, incloent-hi els interessos del deute i les obligacions per inversions fetes, que pugen a 874 milions. Tanmateix, tot i el context de recuperació, els recursos per a Catalunya no únicament no pugen sinó que retrocedeixen respecte del 2013: els ingressos disponibles sumen 19.981 milions, ‘2.500 menys dels necessaris per cobrir les previsions de la despesa’, va dir el conseller.

Creixement d’un 2,2% i desocupació d’un 17,9%

El govern preveu que l’economia catalana creixerà el 2015 d’un 2,2%, després de la caiguda del 0,5% del PIB el 2013 i d’un 1,5% de puja prevista enguany. Mas-Colell creu que serà possible gràcies a una millora de la demanda interna, el creixement de la despesa en consum de les llars (2,1%), la formació bruta de capital (4%) i un augment de l’1,1% en el consum de les administracions públiques. A més, l’executiu català calcula que l’any vinent hi haurà menys desocupació, un 17,9%, després de tancar el 2013 amb un 23,1% i amb una previsió del 20,2% el 2014.

8 taxes noves i 32 de modificades

En el projecte de llei de mesures fiscals i financeres, el govern preveu de crear 8 taxes i modificar-ne 32, amb un augment de la recaptació de 13,1 milions d’euros. S’incorpora un recàrrec del 20% sobre el tipus de gravamen general del cànon de l’aigua, cosa que repercutirà en els consumidors en un percentatge mitjà d’un 1%, segons el consum. A més, s’apugen de 4.000 euros a 6.000 les multes per infraccions molt greus previstes per la llei del taxi. Pel que fa a les noves taxes, quatre són del Departament de Salut, fruit de canvis en la normativa estatal; tres més són d’Agricultura i la vuitena és sobre el registre de la Generalitat.

També s’actualitzen els tipus de gravamen dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals destinats a dipòsit i incineració; s’amplia l’exempció de pagament de l’impost sobre les estades en establiments turístics dels 16 anys als 18; es redueix la càrrega administrativa del contribuent de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i s’introdueixen modificacions en la llei de turisme de Catalunya perquè hi hagi més capacitat d’inspecció i disciplinària de l’administració pel que fa al control de l’oferta il·legal d’allotjament turístic.

Mas i els consellers renuncien a la paga extra

El president de la Generalitat i els consellers han decidit de renunciar a la paga extra per al 2015, tot i que el pressupost la recupera per als treballadors públics, com també recupera la jornada i retribució completa dels interins. ‘És una decisió personal dels membres del govern’, ha explicat Mas-Colell, que ha defensat que els alts càrrecs tornin a cobrar les catorze pagues perquè ‘són una peça clau per al funcionament de la Generalitat’, i ha demanat de posar fi al ‘populisme de fustigar les compensacions de persones que són molt professionals, que treballen molt i que podrien guanyar molt més al sector privat’. Pel que fa a la recuperació de la paga extra dels funcionaris, ha sentenciat: ‘Això és de justícia, la seva singularització negativa en el marc de l’estat queda revertit.’ I els ha agraït la ‘professionalitat i esforç constant’ per mantenir la qualitat de l’estat del benestar. 

Pel que fa a la despesa social, Mas-Colell ha remarcat que continua essent prioritària i que es manté el compromís de no reduir-la. Significa el 71,25% dels recursos disponibles un cop eliminat el pagament d’interessos o similars.

Debat del pressupost, al febrer

El ple del Parlament de Catalunya farà previsiblement el debat final del pressupost el 4 i el 5 de febrer.

El termini per a presentar les esmenes a la totalitat s’acabarà el 15 de desembre i es votaran en el debat de totalitat al ple del 17 de desembre. Les votacions de la llei de mesures fiscals i financeres seran els mateixos dies, però el termini per a presentar esmenes a la totalitat s’acabarà l’11 de desembre. El debat de totalitat de les seccions pressupostàries en les respectives comissions es farà entre el 19 i el 23 de gener, quan els consellers defensaran el pressupost dels departaments respectius.

Tot i que el paper fonamental per a aprovar els comptes recau ara en les negociacions entre els grups parlamentaris, Mas-Colell ha garantit que el Departament d’Economia serà receptiu al diàleg amb els partits, conscient que necessita suport per a aprovar-los. CiU tot sol suma 50 diputats i necessita o bé el suport d’ERC (21), PSC (20) o PPC (19) o bé l’abstenció de dos d’aquests grups.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any