Mas proposa divuit mesos excepcionals per a fer la independència

  • Demana generositat als partits, proposa una llista amb polítics i membres de la societat civil capaç d'obtenir la majoria absoluta i s'ofereix, 'si convé', a tancar-la

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
25.11.2014 - 19:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas ha fet una proposta excepcional per a un objectiu excepcional, que és proclamar la independència de Catalunya. Ha pronunciat un discurs, esperat amb gran expectació, a l’auditori del Fòrum ple de gom a gom, amb tres mil assistents, molts dels quals representants de la societat civil, entitats, patronals, sindicats i partits polítics. Mas ha traçat un full de ruta per a fer la independència en divuit mesos en cas que el sí sigui majoritari en el parlament que surti d’unes eleccions avançades, amb una data encara indeterminada però que s’escaurien la primavera vinent, a tot estirar. Per això ha demanat que es forgi una llista de polítics i gent distingida de la societat civil, que pugui obtenir la majoria absoluta al parlament. I ha arribat a oferir-se, ‘si convingués’, a tancar la llista. La pilota, ara, la té Oriol Junqueras.

Heus ací alguns dels moments més significatius de la conferència de Mas:

Vegeu ací el VÍDEO de la conferència íntegra d’Artur Mas

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assistit a la conferència acompanyat de la secretària general, Marta Rovira. Eren a les primeres files, al costat dret de l’auditori mirant a l’escenari, a les envistes del faristol des d’on Mas ha anat explicant com s’havia arribat a la situació actual i com s’hauria de cloure aquest procés ‘en què ja hem arribat tan lluny’. Els membres del govern, que ignoraven la proposta de Mas, seien també a les primeres files, però al cantó esquerre.

L’expectació era màxima. I de bon començament Mas ha deixat clar que la feia com a president, i que no hi involucrava cap conseller ni cap membre del govern.

Una llista mixta amb possibilitats

Mas ha proposat una llista en favor del sí a la independència, formada pels partits que hi vulguin prendre part i representants de la societat civil. Però ha demanat que aquesta llista tingués les condicions d’obtenir la majoria absoluta dels diputats del parlament. ‘Cal una majoria directa a les urnes’, ha dit. I ha afegit encara una altra condició: ‘La gent proposada pels partits per a aquesta llista es presentaria una sola vegada i no repetiria a les següents eleccions, com un acte de servei al país.’

Ha demanat generositat als partits —’un pas al costat’, ha dit. I ell mateix s’ha tret de la màniga una darrera proposta sorprenent: ‘Puc encapçalar la llista, però també la puc tancar. Puc ser el primer, però també puc ser l’últim.’

Ha deixat clar que només avançaria les eleccions si això havia de servir ‘per a fer la consulta que no ens deixen fer’. No s’hi avindrà si han de ser unes eleccions per a tractar de qüestions altres que dirimir si Catalunya ha de ser un estat independent o no. ‘Som capaços de fer una llista prou àmplia, transversal i forta, amb un programa prou clar perquè tingui una majoria al parlament i que evidenciï al món que Catalunya vol ser un estat? Som capaços alguns partits d’aparcar per una vegada les diferències i sumar?’, ha demanat Mas.

Si és així, avançarà les eleccions, però vol que hi hagi aquesta candidatura de país, a la qual ha convidat ERC, sense esmentar-la. I ha demanat que la integrin tant polítics com membres distingits de la societat civil.

Si aquesta llista obté la majoria absoluta, una majoria que es podria eixamplar amb més llistes, com la de la CUP, el president es fixa un mandat curt, d’un any i mig.

L’any i mig fins al procés constituent

Durant aquest temps Mas vol que hi hagi un procés participatiu en què la ciutadania faci propostes per a posar les bases d’una futura constitució catalana. ‘Si guanya el sí, es comunicarà a les institucions de l’estat, a la UE i a la comunitat internacional la intenció de constituir un estat d’acord amb el mandat de les urnes’, ha dit. I ha afegit que caldria proposar negociacions formals amb l’estat, ‘amb mediació internacional, si cal’. Durant aquest temps també caldrà ‘acabar de preparar les estructures d’estat’ necessàries per al nou estat.

El 2016 hi hauria novament eleccions, amb llistes de partits separades, perquè el parlament que en resulti comenci el procés constituent i es ratifiqui per referèndum la proclamació de la independència de Catalunya.

Un cop acabada la conferència, a l’auditori hi han retrunyit els crits d’independència, i durant una bona estona Mas ha rebut abraçades dels membres del govern i del partit. A l’altra banda, s’esperava Junqueras, fora del núvol de fotògrafs, tot parlant amb Marta Rovira i més membres del seu equip. Finalment, a poc a poc, Mas ha avançat fins on era el president d’ERC amb qui ha fet una encaixada de mans, han intercanviat molt poques paraules i s’han acomiadat.

Setmana decisiva

Dimarts, Junqueras farà una conferència al Palau de Congressos de Catalunya amb el títol ‘Crida a un nou país: la República Catalana’. Pot ser aleshores el moment que el president d’ERC respongui a la proposta de Mas. Abans, el cap de setmana, Rajoy haurà desembarcat a Catalunya, en un acte del PP del qual s’espera que digui què ha fet pels catalans però sense que en surti cap gran novetat. I l’Assemblea Nacional Catalana haurà fet pública la seva Declaració de Novembre, en què expressarà la posició sobre l’avançament de les eleccions.


Més informació: Els set passos d’Artur Mas cap a la independència

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any