Collboni demana que Barcelona sigui cocapital d’un estat espanyol federal

  • Declaracions del candidat del PSC a l'ajuntament en un acte a Madrid

VilaWeb
ACN
24.11.2014 - 12:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat del PSC a l’ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat avui una reforma federal de la constitució espanyola. Troba necessari descentralitzar les principals institucions de l’estat i ha reivindicat la cocapitalitat de Barcelona en un hipotètic estat federal, i afegeix que una nova constitució digui que ‘poden haver-hi institucions amb seu a la ciutat de Barcelona’.

Jaume Collboni ha fet aquestes declaracions durant un esmorzar informatiu a Madrid organitzat per Europa Press on també ha posat com a exemple el trasllat de la seu d’un futur ‘Senat federal’ a la capital catalana. ‘Crec que Barcelona pot jugar un paper de colideratge a Espanya pel que fa a la iniciativa econòmica o a la iniciativa cultural’, ha afegit. En aquest sentit i sense deixar de banda la idea de reforma constitucional, Collboni també ha dit que caldria ‘blindar’ les competències catalanes en matèria ‘d’educació i cultura’.   

Demana a ‘coherència’ a Geli, Ventura i Tura i creu que ‘no cal aferrar-se a l’escó per fer política’

Preguntat per la marxa de destacats membres dels PSC com Marina Geli, Núria Ventura o Montserrat Tura, el candidat socialista a l’Ajuntament de Barcelona ha assegurat que ‘era una marxa anunciada’, tot afegint que ‘em preocupa veure que el meu partit perd efectius i gent que ha estat valuosa per al projecte polític’. ‘Els PSC és un partit federalista, catalanista i d’esquerres, no és un partit sobiranista’, ha assenyalat.    

‘Crec que s’han de llençar missatges de no aferrar-se als càrrecs públics, als escons ni a les butaques’, ha manifestat Jaume Collboni quan li han preguntat si Geli, Ventura i Tura haurien d’abandonar el seu escó al Parlament. ‘És pot fer política sense tenir una butaca, jo ho estic fent en aquests moments’, ha afirmat, tot instant els tres diputats a seguir la ‘coherència’ dels companys que s’han trobat en la mateixa disjuntiva en el passat com Àngel Ros o Joan Ignasi Elena.   

Collboni no avança si pactaria amb Guanyem

Durant la seva intervenció, ha destacat també la fragmentació del mapa polític a Catalunya i ha dit que es traduirà en ‘un problema de governabilitat de primera magnitud’ tant a Barcelona com al país. No ha volgut avançar si pactaria a formacions emergents com Guanyem però sí que ha manifestat que ‘jo sempre m’estimo més parlar d’acords programàtics que de sopes de sigles o d’aliances de sigles’. ‘Crec que els governs es fan i es desenvolupen en base a programes i aquesta serà la meva prioritat’, ha sentenciat.       

Creu que Mas continuarà amb la seva ‘fugida cap endavant’

Jaume Collboni considera que el president de la Generalitat, Artur Mas, seguirà demà amb la seva ‘fugida cap endavant’ i augura un avançament electoral amb una ‘llista unitària’. ‘Crec que anem cap a unes eleccions avançades on hi haurà més fragmentació. Això no resoldrà els problemes polítics’, ha subratllat. Per a l’alcaldable del PSC, el 9-N i les querella plantejada per la Fiscalia General de l’Estat ha estat ‘un disbarat’ i creu que tot plegat ‘cronificarà el conflicte’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any