La primera exposició antològica dedicada al fotògraf Antoni Arissa arriba al CCCB

  • La mostra recupera l'obra d'un personatge cabdal en la fotografia dels anys trenta

VilaWeb
Redacció
15.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fins l’abril de 2015 el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona acull ‘Arissa. L’ombra del fotògraf, 1922-1936‘ una exposició que recupera la figura d’Antoni Arissa, l’obra del qual ha estat pràcticament desconeguda durant dècades. La mostra inclou més de cent instantànies que acrediten la dimensió del fotògraf i el recorregut que va fer des de la fotografia pictorialista clàssica fins a l’avantguarda.

L’exposició es compon de cent seixanta-una imatges en blanc i negre que mostren clarament l’evolució estilística d’Antoni Arissa. De mica en mica va passar de la fotografia de temàtica costumista i de la composició pictorialista a un acostament a la modernitat. Aquest recorregut el va portar a consagrar-se com un exponent de l’avantguarda i del moviment Nova Visió sorgit a Alemanya a mitjan dels anys vint.

Aquesta evolució permet parlar d’un recorregut únic d’Arissa en el context dels fotògrafs de l’època. A més, el seu exemple serveix per recordar que al nostre país també hi va arribar el pensament d’avantguarda i la cultura visual moderna, que se sol ubicar a la resta d’Europa o a Nova York dels anys 30. De mica en mica es va desfer dels temes noucentistes per endinsar-se en un àmbit molt més arriscat i íntim. Tot i això, Arissa no fotografia grans coses, els grans esdeveniments o els grans personatges, sinó que prefereix plasmar grans idees visuals.

La poca exposició d’Arissa té a veure amb factors històrics, però també al tipus de fotografia que practicava. En no ser fotògraf de premsa ni de publicitat, el seu material va tenir poca repercussió pública. De fet, es conserven molt poques còpies fotogràfiques dels seus negatius. Però el desconeixement de l’obra i figura d’Arissa és en primer lloc una conseqüència directa del trencament que va suposar la Guerra Civil per a tota una generació de fotògrafs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any