Philae, el primer artefacte de la història que aterra en un cometa

  • El mòdul científic s'ha desprès de la nau Rosetta i ha aterrat al cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, a 500 milions de km de la Terra

VilaWeb
Redacció
12.11.2014 - 17:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de deu anys de viatge, el mòdul d’investigació Philae s’ha desprès de la nau Rosetta de l’Agència Espacial Europea (ESA) i ha aterrat al cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko. L’operació, que s’ha pogut seguir en directe per tot el món, ha estat tot un èxit, i Philae ja és al cometa. A partir d’ara n’investigarà la superfície amb deu instruments científics. 


Es tracta d’una reeixida i inèdita operació de l’Agència Espacial Europea, perquè per primera vegada un aparell creat per l’home s’ha col·locat damunt del nucli d’un cometa. El mòdul Philae ha estat adherit a la nau Rosetta durant els deu anys que ha durat el seu trajecte fins a acostar-se a l’òrbita del cometa ‘Txuri’, com l’han batejat els científics. El robot s’ha deixat anar en caiguda lliure després de desenganxar-se de Rosetta i ha desplegat les potes per subjectar-se a la superfície de l’astre, en un trajecte que ha durat unes set hores, a una velocitat de 18 centímetres per segon.

L’operació s’ha dut a terme amb èxit, tot i que els propulsors que té el robot Philae per ajudar-lo a subjectar-se sobre el cometa no funcionen del tot, segons que ja havia avisat l’Agència Espacial Europea aquest matí. Els científics han decidit de mantenir l’operació perquè el robot tenia més sistemes de subjecció que garantien que s’hi fixés correctament. 

La funció de Philae, que ha aterrat a la zona coneguda com a Agilkia, serà captar imatges de la superfície del cometa, que Rosetta rebrà i enviarà a la Terra, des d’on s’estudiaran. També mesurarà i analitzarà els materials orgànics que formen el cos celeste, que estarien vinculats amb l’origen de l’univers. 

Si tot va bé, hi ha previst que la missió de Rosetta duri fins a final del 2015 o principi del 2016. Fins aleshores seguirà el cometa en la trajectòria cap al Sol. Els cometes són uns dels cossos més antics del nostre sistema solar i els científics esperen obtenir informació molt important sobre el mateix sistema, sobre la formació dels planetes i també sobre la vida a la Terra.

La nau Rosetta es va envolar el març del 2004 i, després d’un llarg viatge de quasi cinc-cents milions de quilòmetres, a l’agost va arribar prop del cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, de quatre quilòmetres de punta a punta (comparativa amb les principals ciutats del nostre país).

Des d’aleshores es movia a prop seu i n’enviava fotografies i dades per a analitzar-ne la composició i, alhora, localitzar el millor lloc on mirar d’aterrar.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any