Olost entra dins la llegenda

  • Les referències al 9N es viuen durant tota la fira

VilaWeb
Pol Asensi
12.11.2014 - 09:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mira les fotos clicant aquí

A la Fira d’en Rocaguinarda és inevitable fer-te partícip de la llegenda. Passejant pels carrers d’Olost et trobes la mainada que demana almoina, la repugnant leprosa del qual tothom se n’aparta, la divertida vacil·lació entre la guàrdia i el borratxo, el clero que demana penitència mentre els seus pecats es descobreixen sense pietat. I encara més, et pots trobar les barjaules, enguany amb una oferta ampliada, que alteren l’ordre del carrer, les peripècies del taverner per escapar-se de la feina, la Mercè de Pecanins que no troba al seu estimat, i potes de gall i carbasses voladisses que serveixen d’arma entre Nyerros i Cadells.

Les escenes i personatges continuen: dues vidents que pronostiquen el futur del poble, una vella bruixa remeiera que perd la raó per atrapar les bagasses i una sala de comuns sospitosament molt concorreguda. Més de cent personatges que interactuen entre ells i el públic de la forma més improvisada. Tot això acompanyat de música en viu als carrers. 

Al migdia, però, arriba l’escena culminant. Després de l’escalada de tensió entre els dos bàndols, en Perot Rocaguinarda s’enfronta davant el Dalmau Descatllà, i es desencadena la batalla a la plaça davant de tot el poble. Amb l’aparició de personatges descontextualitzats, amb quadres sorprenents, i amb les conseqüències de la batalla, acaba la jornada matinal de la fira. 

A la tarda, les escenes continuen, el Xarlatà torna a visitar Olost, i el Quixot amb el seu escuder, Sancho Panza, protagonitzen una nova aventura en terres lluçaneses. La part final, va tenir clares referències al procés polític català, coincidint amb el 9 de novembre. Els jocs pirotècnics als campanars van culminar la 6a edició de la Fira d’en Rocaguinarda. 

Els actes però, ja havien començat el dia abans. A les 5 de la tarda va començar el tradicional correfoc infantil dels Cremats d’Olost, al raval, i a les 8, al Centre Cívic, Carles Verdaguer, de Perafita, va fer una exposició sobre els seus viatges i fites muntanyenques aconseguides, organitzat pel Club Excursionista Via Fora, amb una bona afluència de públic. 

Tot i que la fira enguany va tenir una versió més íntima, ja que no es van produir grans aglomeracions de gent, la valoració es molt positiva per la gran dinamització del poble. 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any