Montserrat Nebreda: “El 9N ha de ser mundialment excepcional”

  • Va intervenir en un debat de l'ANC Torregrossa amb Ferran Casas i Marta Vilalta

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La votació del 9N es troba “als calendaris internacionals” de les cancelleries més importants del món. Així va donar importància a la consulta de diumenge la catedràtica de Dret Constitucional i analista política Montserrat Nebreda en un acte de l’ANC Torregrossa.

Nebreda va participar en la taula rodona “Per què em de participar… i després què?” que fou presentada per Carme Vidal, de l’ANC Torregrossa, i on també hi van intervenir el cap de Política del diari Ara, Ferran Casas, i la parlamentaria torregrossina Marta Vilalta. Al Edifici Multifuncional i davant de més d’un centenar de persones van fer una tanda d’intervencions per passar a les preguntes del públic.

Certeses i incerteses

Va començar Ferran Casas que va ser molt clar al dir que en l’actual procés d’independència català i referint-se a polítics i institucions, “qui faci marxa enrere quedarà socarrimat”.

Casas, però, va centrar la seva intervenció en quatre certeses i quatre incerteses que ha generat el procés.

Les certeses són que “el dret a decidir és majoritari” sigui quins sigui el camí que es vol seguir.

També va considera que els “lideratges són compartits i no hi ha un únic lideratge”. En aquest punt Nebreda discreparia al destacar el paper de lideratge que està tenint el president Mas. També en aquest punt Casas va afegir el “gran paper “ de la societat civil i que ha de continuar en els primers anys de la independència. Amb tot va recordar que la societat civil “no ha de fer, ha d’empènyer”.

També va ser explicit al dir que “ningú ens espera” referint-se la comunitat internacional. I va afegir que “Europa no ens ajudarà a néixer” però “segur que en ajudarà si hi som”.

Per últim va ressaltar que l’independentisme i el dret a decidir és veu com una corrent regeneradora de la política i una oportunitat “de fer net”.

Pel que fa a les incerteses va dir que no sabem quanta gent és independentista i, sobretot “compromesa i que està disposada a arriscar-se”.

Una altra és el paper de l’unionisme que de moment només s’ha dedicat a debatre si es pot o no votar.

També va parlar del sistema polític (espanyola) actual que “ja no dóna més de si”.

Per últim va situar els dubtes que l’independentisme no ha pogut resoldre (perquè no han pogut o no han tingut per fer-ho)

Dignitat com a poble

En el seu torn, Marta Vilalta va recordar que “és la última setmana per convèncer als que no ho veuen clar perquè votin el 9N”. Tot dient que és “important mostrar la dignitat com a poble” va afegir que un resultat favorable i clar ha de portar a unes eleccions que permetin obri un procés constituent.

Referint-se a l’exposició de Casas, Vilalta va considerar que “les certeses depenen de nosaltres” mentre que les incerteses “depenen dels altres” referint-se a l’Esta espanyol i els partits contraris al procés.

Vilalta també va destacar que “si volem la independència és per construir un país millor” i va insistir en la importància de “no deixar passar l’oportunitat de votar”.

Saber on som

En el seu torn, Montserrat Nebreda va indicar la crisi, la societat mobilitzada i Mariano Rajoy com els factors que han porta a la situació actual.

Tot criticant que “no ens han deixat fer un debat seré” va dir que el 9N ha de servir per “saber on som” i que serà una radiografia de la nostra capacitat de mobilització. També va insistir en la necessitat de “si marxem” fer un país millor i, com ja s’havia dit, fer una regeneració política.

Va parlar d’un procés històric “tots a una” i va destacar la mobilització de la gent.

Nebreda va voler destacar que el 9N està essent observat per la comunitat internacional motiu pel que, va dir, ha de ser “mundialment excepcional”. I va afegir que si aquesta (votació) surt bé, les demés seran fàcils. La catedràtica va esmentar que un resultat clar del Sí-Sí podia donar a unes eleccions plebiscitàries que haurien de permetre obrir un procés constituent.

Per últim va mostra el desig de que el 9N sigui “una data d’esperança”.

Manifest de denúncia

En el torn de preguntes un dels assistents, arribat des de Toronto (Canada) per votar, va mostrar la seva perplexitat de com l’Estat espanyol feia tot el possible per impedir un dret “inviolable” com és el de decidir que té qualsevol poble. Els ponents van recordar que la discrepància està en la concepció que té l’Estat espanyol de qui té la sobirania. En aquest sentit Vilalta va dir que en els espais de votació hi hauria un manifest on es denuncia aquests entrebancs que ha patit el procés per impedir votar.

El lloc de votació

També va sortir el dubte d’on anar a votar quan el municipi de l’adreça del DNI no coincidia amb l’actual. La resposta, donada per Vilalta, va ser que cal anar on diu el DNI. Va donar una segona opció que és votar, dins dels quinze dies següents, en la delegació del Govern on un viu amb una justificació de perquè no havia pogut anara votar. També, tot i que gairebé no hi ha temps material, és fer-se el DNI nou, amb l’adreça actual. En aquesta pregunta, Casas va dir que era un problema generat per “l’ofensiva jurídica (espanyola)” i que en el primer 9N això no hauria passat. Per la seva part Nebreda va gira la truita i va dir que “la dificultat és un valor més” del procés.

Sobre una possible anul·lació del Tribunal Constitucional van coincidir en que com més facin pitjor per ells, amb Casas afegint que “els catalans som reactius” i que com més prohibeixin més gent anirà a votar.

Sopar tertúlia

Per altra banda l’ANC de Torregrossa ha preparat un nou sopar-tertúlia amb el Dr. José M. Murià, autor del llibre “Per què en soc”, de convidat. Es farà el dia 7 al Palau de Margalef.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Torregrossa.    

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any