El recurs del govern espanyol utilitza com a proves la web del 9-N i els discursos de Mas i Ortega

  • La Moncloa hi inclou els correus electrònics a ajuntaments i escoles i la petició de falques gratuïtes

VilaWeb
ACN
01.11.2014 - 14:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El recurs d’inconstitucionalitat que el govern espanyol ha registrat aquest divendres al Tribunal Constitucional demana la suspensió del nou 9-N en base al contingut del web www.participa2014.cat de la Generalitat, transcripcions dels discursos del president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta, Joana Ortega, i el portaveu, Francesc Homs, així com les comunicacions a ajuntaments i escoles i la petició als mitjans de falques gratuïtes sobre el procés de participació. La Moncloa admet que no existeix cap acte ‘jurídicament formalitzat’ que serveixi de base per al recurs però sosté que el nou 9-N és ‘un autèntic referèndum’ que vulnera la Constitució.

El recurs es dirigeix contra el procés de participació ciutadana i ‘els actes o actuacions de preparació’ així com ‘qualsevol altra actuació no formalitzada jurídicament’ vinculada a la consulta, i invoca l’article 161.2 de la Constitució per a la ‘suspensió de l’actuació impugnada’. 

Demana al Tribunal Constitucional que ‘anul·li’ les actuacions de la Generalitat per fer realitat la consulta i que ‘declari que corresponen a l’Estat les competències controvertides’. A més, invoca l’article 161.2 de la Constitució perquè suspengui la convocatòria, així com la resta d’actuació de preparació i les que encara no s’han formalitzat.

Explora les webs del Govern i l’ACM

Davant la manca d’acords del Govern per impugnar, el recurs se centra en la web www.participa2014.cat ‘registrada per la Generalitat de Catalunya’ i recull parts literals de la informació que conté, com per exemple les explicacions sobre qui pot participar al procés, la papereta amb les dues preguntes i el procediment per a la participació, que inclou la inscripció al registre de participants.

També recull informació i notícies disponibles al web de l’Associació Catalana de Municipis sobre el material de difusió del 9-N i sobre ‘l’ús de centres docents públics per a la celebració de la consulta’, així com els ‘voluntaris’. 

Discursos de Mas i Ortega

A més, fa un recull de transcripcions dels vídeos institucionals i discursos on el president de la Generalitat, Artur Mas, i la vicepresidenta Ortega expliquen el desplegament de la consulta i la logística que tindrà. En aquest sentit, assegura que al web www.participa2014.cat s’hi desenvolupa ‘un autèntic procediment electoral, amb instruccions precises per a les persones que participaran a la direcció de la votació’. 

Segons La Moncloa, els discursos del president de la Generalitat ‘no deixen cap dubte de la naturalesa de la convocatòria i la titularitat de la Generalitat de Catalunya’ per fer una consulta per a la que ‘no té competències i que resulta, per tant, aliena al seu poder de disposició’.

Comunicacions a ajuntaments i centres educatius

A més del web, el recurs també cita comunicacions ‘per altres vies’ per fer realitat el 9-N en forma de ‘comunicacions oficials dirigides per la Generalitat a entitats jurídico-públiques, com entitats locals o centres educatius, en les que es requereix col·laboració administrativa’ per ‘assegurar un bon desenvolupament de la convocatòria’. 

E-mails a ajuntaments i centres docents

En aquest sentit, incorpora com a prova e-mails enviats per la Generalitat on assegura que s’ha requerit ‘expressament per correu electrònic’ als ajuntaments i centres docents ‘perquè cedeixin l’ús dels seus locals per a la celebració de la consulta’.

El recurs també incorpora un recull de premsa on els principals actors polítics catalans afirmen que en aquesta consulta hi haurà ‘col·legis, urnes i paperetes’ i que ‘evidencien les decisions adoptades per la Generalitat per a la convocatòria i preparació de la consulta’. 

La campanya

L’executiu espanyol també aporta com a prova la petició per part de la Secretaria de Comunicació del govern als mitjans de comunicació amb llicència a Catalunya perquè emetin gratuïtament les cunyes publicitàries del nou 9-N, així com la ‘campanya de difusió publicitària’ mitjançant anuncis en mitjans com La Vanguardia. 

A l’apartat dels fonaments jurídics el govern espanyol assegura que davant la ‘inexistència’ d’una actuació ‘jurídicament formalitzada d’aquesta convocatòria’ el govern ‘impugna l’instrument que ha servit i està servint per a la seva promoció’ que és ‘el contingut de la pàgina web, així com els actes ordenats per a l’execució de la convocatòria, el registre de voluntaris i les instruccions que se’ls dóna.

‘Directament imputable a la Generalitat’

Segons La Moncloa, la convocatòria del nou 9-N és ‘directament imputable’ a la Generalitat de Catalunya i les seves actuacions ‘tenen efectes jurídics i transcendència extrema’ encara que ‘no consti’ una convocatòria formalitzada. El recurs afirma que la Generalitat incorre en ‘vulneracions constitucionals’ i recull jurisprudència del Tribunal Constitucional tan respecte a la consulta original com a altres conflictes entre l’Estat i les comunitats autònomes.

Un ‘autèntic referèndum’

Segons l’executiu de Rajoy, el nou 9-N és ‘un autèntic referèndum’ que atempta contra la sobirania i la unitat d’Espanya. Segons el text, els fonaments del recurs són ‘els mateixos’ que l’executiu de Rajoy ja va utilitzar per impugnar la Llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. En primer lloc, ‘la incompetència de la Generalitat per convocar un procés de participació ciutadana que reuneix les característiques propis d’un referèndum’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any