Jordi Savall: ‘No sé si la meva decisió servirà, però és l’únic que podia fer’

  • El músic critica la 'ignorància brutal dels nivells més alts dels polítics' envers la música antiga

VilaWeb
ACN
31.10.2014 - 20:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El músic Jordi Savall ha assegurat aquest divendres que no sap si la seva decisió de rebutjar el Premi Nacional de Música, que li va concedir el Ministeri de Cultura espanyol, servirà per alguna cosa, però s’ha mostrat convençut que és ‘l’únic que podia fer’. Així ho ha dit en roda de premsa per explicar la seva decisió, que ha reconegut que ha estat ‘un sacrifici dolorós’. Tot i això, ha assegurat que ‘no podia acceptar’ el premi de mà ‘d’un govern que no ha complert una de les tasques principals com és ajudar a que la cultura fos present a la vida i fos accessible a tothom’. Savall també ha criticat la ‘ignorància brutal en els nivells més alts dels polítics’ envers la música antiga.

En una roda de premsa a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, ha dit que quan va rebre la notificació es va alegrar i es va sentir content. ‘Però tot seguit vaig sentir-me amb un inconfort molt gran perquè porto molts anys demanant que se’m rebi per explicar projectes’, ha assenyalat. ‘Sempre he tingut una total negativa a poder desenvolupar projectes’, ha assegurat. En aquest sentit, es va preguntar quin sentit tenia rebre el premi ‘si en els fets quotidians no hi ha voluntat d’escoltar i junts trobar solucions’.

Ha reconegut que la renúncia al guardó ‘va ser un sacrifici dolorós perquè’ li sap greu de cara el jurat. Així mateix, ha ressaltat que ‘els agraeix molt la decisió’ però al mateix temps, ha apuntat, ‘no podia acceptar això de la mà d’un govern que de sempre no ha complert una de les tasques principals que tot govern hauria de fer que és ajudar a que la cultura fos present a la vida i fos accessible a tothom’.

Savall ha admès també que ‘no sap si la seva decisió servirà, però és l’únic que podia fer’. De fet, el músic espera que serveixi i ha remarcat que ‘a la vida tot el que es fa té conseqüències. Espero que tingui conseqüències no per mi sinó pels joves d’avui en dia perquè hi hagi canvis que ajudin a les noves generacions’.

En aquest context, Savall ha dit que la música encara no està valorada com un art superior perquè hi ha ‘una ignorància brutal en els nivells més alts dels polítics perquè desconeixen els grans mestres del passat i perquè ho desconeixen no ho valoren’. ‘Si no valoren les músiques del segle d’Or o del Barroc és perquè no coneixen i no saben del seu valor’, ha manifestat. En aquest context i a preguntes dels periodistes, ha admès que quan parla d’ignorància es refereix a persones que tenen una responsabilitat i ha inclòs al ministre Wert. ‘No l’he vist mai en un concert i no sé si li agrada la música’, ha afegit.

Desvincula la seva decisió del procés català

Per altra banda, ha volgut desvincular la seva decisió al procés polític que viu Catalunya. ‘En cap moment em vaig plantejar aquesta qüestió, és una cosa personal meva que és totalment independent i no té res a veure’. De fet, ha volgut lligar el seu rebuig al premi a la seva visió de la política cultural i especialment de la música. ‘No és això el que em preocupa’. Així mateix, ha destacat que es viu ‘una situació complicada a Catalunya’ i ha defensat que el poble català té dret a dir i votar. ‘Per més lleis que hi hagi no hauria de ser impossible. Cadascú té la seva llibertat per poder pensar quin és el futur que desitja’, ha dit, al temps que ha destacat que ‘els països que van millor a Europa són els més petits perquè tenen mitjans a nivell humà’.

El director i compositor igualadí va fer pública la seva renúncia al premi a través d’un comunicat i va enviar una carta al ministre Wert. Savall va argumentar en aquella missiva que l’estat espanyol és ‘responsable del dramàtic desinterès i de la greu incompetència en la defensa i promoció de l’art i els seus creadors’ i va assegurar que ‘deplora la política de menysteniment del govern espanyol a la immensa majoria dels músics’.

El Ministeri d’Educació, Cultura i Esports ja va manifestar aquest mateix dijous, poc després que es donés a conèixer el rebuig de Savall, el seu ‘respecte’ per la seva decisió. En un comunicat, el Ministeri va reiterar, ‘malgrat la renúncia’, el seu reconeixement als ‘mèrits i la labor que l’han fet mereixedor del premi’ i va recordar que ha estat un jurat independent qui ha decidit atorgar-li el guardó. El Ministeri havia anunciat dimecres la distinció a Savall per la seva ‘infatigable labor en la recuperació i la difusió del patrimoni musical’.

Informació relacionada:

Jordi Savall renuncia al Premio Nacional de Música espanyol

Carta de Jordi Savall a José Ignacio Wert renunciant al Premio Nacional de Música

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any