Viver Pi-Sunyer veu ‘pràcticament impossible’ que es pugui aturar el 9-N

  • Defensa una llista conjunta perquè 'reforça interna i internacionalment' el caràcter plebiscitari d'unes eleccions

VilaWeb
ACN
30.10.2014 - 17:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha dit que és ‘pràcticament impossible’ que es pugui aturar ara el procés participatiu del 9-N malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional espanyol. Durant el dinar ‘Moment Zero’, organitzat pel diari ‘El Punt Avui’, Viver Pi-Sunyer ha argumentat que ‘tal i com està ara, aquesta convocatòria és autoexecutiva’, és a dir, que ‘sense fer res, ja s’aplica’. D’altra banda, ha reiterat la seva aposta per unes eleccions plebiscitàries i també ha defensat una llista conjunta, ja que ‘reforça interna i internacionalment’ el caràcter plebiscitari d’aquests comicis.

Viver Pi-Sunyer ha considerat que tot i que el CATN apostava per unes plebiscitàries en cas que no es pogués fer la consulta del 9 de novembre, el procés participatiu que ha dissenyat el govern és un ‘instrument útil i hàbil’ per resoldre el ‘problema de gran envergadura’ que es plantejava, és a dir, la ‘frustració i conseqüent mobilització que es podria crear si no es podia votar el 9-N’.

El president del CATN ha admès que els resultats que s’obtinguin d’aquest procés no derivaran en un mandat polític, però això queda ‘molt minimitzat’ per les eleccions plebiscitàries que defensa el govern.

En aquest sentit, ha considerat que és ‘pràcticament impossible’ que es pugui aturar el 9-N malgrat una hipotètica suspensió del TC. Després de l’informe favorable del Consell d’Estat, Viver Pi-Sunyer ha argumentat que ‘ja s’han fet totes les coses que s’havien de fer per convocar aquest procés’ i ara ja no es pot aturar perquè està en la seva ‘fase final’.

Ha assenyalat que no li ha sorprès en absolut la postura del Consell d’Estat, però sí la unanimitat i que el govern espanyol hagi demanat aquest informe. ‘M’agradarà veure des del punt de vista jurídic si tindrà una base sòlida suficient’, ha avisat.

Les eleccions plebiscitàries són molt difícils d’impugnar

El també president de l’Institut d’Estudis Autonòmics ha considerat que unes eleccions plebiscitàries són ‘molt difícils d’impugnar’, perquè el decret de convocatòria seria com qualsevol altre i és ‘molt difícil’ que impugnin els programes dels partits. ‘Al segle XXI es pot perseguir qualsevol finalitat mentre no es faci violentament i respectant el que estableix la Constitució’, ha apuntat. Ara bé, també ha reconegut que des de l’Estat ‘ja buscaran alguna fórmula, algun frau de llei per donar-hi la volta’.

Aquest és un dels punts forts de les plebiscitàries com a instrument per fer un referèndum, però Pi-Sunyer també ha admès que hi ha algun de feble, com és que alguns partits decideixin incloure altres continguts en el seu programa electoral i no només contingui l’objectiu de declarar la independència. Al seu parer, ‘això faria perdre el caràcter plebiscitari i hi hauria dificultats a l’hora d’interpretar els resultats’.

Sobre la llista conjunta, ha opinat que ‘reforçaria interna i internacionalment el caràcter plebiscitari de les eleccions i la lectura que es pugui fer dels resultats’. En aquest sentit, ha indicat que finalment hi ha un govern de coalició, és ‘bo’ que hagi tingut la ‘legitimitat popular’ d’una llista conjunta. De tota manera, tampoc ha volgut dir que això sigui una condició sine qua non per celebrar aquest tipus de comicis. ‘Probablement no arribaria tan lluny’, ha dit.

 

Més informació:

Carles Viver i Pi-Sunyer: ‘És molt important d’encertar el moment de trencar la legalitat vigent’ [Entrevista]

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any