Final del Poetry Slam International de Mallorca a Palma

  • Vuit rapsodes vinguts d’arreu són els finalistes del certamen de poesia i interpretació · També es pot veure una exposició sobre les autores de la generació Beat

VilaWeb
Redacció
31.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ‘poetry slam’ és una competició poètica en què compten tant els versos com la interpretació que se’n fa. Les representacions tenen un format àgil i dinàmic que, a més, estableix una nova relació entre el públic i els poetes perquè el jurat és escollit aleatòriament entre els assistents. Amb aquestes bases, avui al vespre es farà as Baluard de Palma de Mallorca una final internacional en què participaran intèrprets de Palestina, el Brasil, Polònia, Alemanya i el Regne Unit.

Com a tots els torneigs de ‘poetry slam’, un jurat de cinc persones seleccionat a l’atzar entre el públic serà l’encarregat de decidir qui ha estat l”slammer’ més original, atrevit, enginyós i divertit. Entre els finalistes hi ha vuit rapsodes de tot el món i cadascú recitarà les seves creacions en l’idioma original. Però, per tal que ningú no es perdi cap vers, es projectarà una traducció simultània dels poemes al mateix ritme que avança el concurs.

Per completar l’oferta d’aquest certamen internacional aquests dies es por veure as Baluard l’exposició ‘Beat attitude‘, una creació multilingüe basada en la vida i l’obra de les poetesses oblidades de la generació Beat. Els viatges de Kerouac, Cassady i Ginsberg han estat àmpliament explicats, però també hi havia dones a la generació Beat? Aquesta performança multilingüe ofereix texts poètics concebuts per a l’ocasió i adaptacions dels poemes de les dones d’aquella generació, com ara Elise Cowen, Joanne Kyger o Lenore Kandel.

La generació Beat és un dels referents de la tornada a l’oralitat en la poesia: els poetes declamaven als bars i adaptaven els versos a ritme de jazz, cosa que donava peu a veritables creacions improvisades. És per això que aquest moviment representa un dels referents més evidents del moviment poètic anomenat ‘slam’, que va arrencar als Estats Units trenta anys més tard i que aspira a rellevar-lo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any