El Consell d’Estat estudiarà dijous l’informe del govern espanyol per impugnar el 9-N

  • El dictamen sobre la impugnació seria a la taula del consell de ministres de divendres

VilaWeb
ACN
28.10.2014 - 11:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Permanent del Consell d’Estat analitzarà aquest dijous l’informe del govern espanyol sobre la possible impugnació del procés de participació ciutadana previst a Catalunya el 9-N, segons fonts d’aquesta institució. Ho farà en sessió ordinària (es reuneix cada dijous) a partir de les 10 del matí. Fonts de La Moncloa han apuntat a l’ACN que esperen tenir el dictamen sobre la impugnació sobre la taula del consell de ministres d’aquest divendres per poder aprovar, si s’escau, la impugnació de la consulta alternativa davant del Tribunal Constitucional.

La Comissió Permanent és la mateixa que el passat 28 de setembre ja va aprovar per unanimitat els dos dictàmens amb els què el govern espanyol va impugnar el 9-N original davant el Tribunal Constitucional. El seu informe és poreceptiu, però no vinculant, i obre la porta a l’aprovació del recurs per part de l’executiu espanyol.

Entre altres, formen aquesta comissió (de vuit membres) l’exministre de Justícia, Landelino Lavilla, que exerceix de president de la Permanent. També hi ha el ‘pare’ de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l’expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, el president del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, i l’exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega. Està presidit per Manuel Romay de Beccaria, que va ser ministre de Sanitat al primer govern d’Aznar.

Tindran sobre la taula l’informe dels serveis jurídics de l’Estat que han anat recollint totes les actuacions de la Generalitat en les últimes setmanes. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va apuntar aquest dilluns que la impugnació podria partir de les comunicacions amb els directors de centres i funcionaris, fet que constituiria un ‘frau de llei’.

Un cop tingui la resilució del Consell d’Estat, el govern espanyol pot aprovar diovendres el seu recus davant el Tribunal Constitucional. Aquest organisme pot fer un ple d’urgència aquesta setmana, on no té prevista cap reunió, o bé esperar a la reunió ordinària que ha de tenir lloc els dies 4, 5 i 6 de novembre.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any