La Comissió Juncker uneix en el vot socialistes, populars, Unió i C’s

  • Vot contrari d'ERC-NeCat, ICV i Compromís · Tremosa (CDC) i Javi López (PSC) s'abstenen

VilaWeb
ACN
22.10.2014 - 13:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple de l’Eurocambra ha aprovat avui la nova Comissió Europea per 423 vots a favor, 209 en contra i 67 abstencions. El pacte d’estabilitat entre populars, socialistes i liberals garantia el suport a l’executiu de Jean-Claude Juncker, tot i que Convergència Democràtica i el PSC se n’han desmarcat i s’han abstingut en la votació. Entre els vots favorables al democratacristià luxemburguès, que rellevarà Durao Barroso des del 3 de novembre, hi ha Francesc Gambús, d’Unió Democràtica, Santiago Fisas, del PP, i Javier Nart i Juan Carlos Girauta, de Ciutadans. ERC-NeCat, ICV i Compromís ho han fet en contra. Ramon Tremosa (CDC) i Javi López (PSC) s’han abstingut

Juncker ha promès als eurodiputats, en el seu discurs previ a la votació, que apostarà per una UE que ‘tingui la triple A social’ (referint-se a la màxima qualificació creditícia que donen les agències de rating). ‘És tan important com l’econòmica i la financera’, ha defensat el president electe de la Comissió Europea. Juncker també s’ha compromès a concretar ‘abans de Nadal’, un ‘paquet ambiciós d’inversions’ públiques i privades en l’economia real de 300.000 milions d’euros sense agreujar el deute públic. ‘Aquesta sequera d’inversions que pateix Europa no té comparació possible’ i això impedeix a l’economia europea ‘sortir de l’estancament’, s’ha queixat Juncker, fent una crida als ‘dirigents de l’economia privada europea’ a assumir ‘la seva responsabilitat’ i invertir. Juncker també ha lamentat els nivells d’atur i, en concret, la desocupació juvenil, que ha qualificat d”escandalós’.

L’eurodiputat d’ERC-NeCat Josep Maria Terricabras ha explicat en declaracions a l’ACN que ha votat ‘no’ a l’equip de Juncker perquè alguns dels comissaris ‘són poc indicats’, com el popular espanyol Miguel Arias Cañete. Per Terricabras, a més, l’equip de Juncker té ‘realment molt poques dones’ i per tant és ‘fluix’. ‘No li puc donar la meva confiança’, ha defensat l’eurodiputat d’ERC. Pel número dos d’ERC-NeCat, Ernest Maragall, ‘és una llàstima que no es pugui votar amb vots particulars’ a cadascun dels comissaris i que els eurodiputats hagin d’avalar o descartar tot el gabinet. ‘És una Comissió difícilment equilibrada en termes de competència i responsabilitat’, ha lamentat Maragall, que ha denunciat que Juncker confirmés l’hongarès Tibor Navracsics per una cartera que l’Eurocambra va recomanar retirar-li. Segons Maragall, l’acceptació de Navracsics o Cañete ‘perjudica la pròpia Comissió’ però ‘el temps posarà les coses al seu lloc’.

‘La gran coalició ha funcionat, però el nostre vot no l’han tingut’, ha dit l’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià.

Abstenció de Tremosa i López

L’eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, s’ha abstingut en la votació perquè el democratacristià ‘no és un home nou per liderar Europa’, ofereix ‘unes promeses molt vagues’ i alguns dels seus comissaris ‘no donen la talla políticament’. Tremosa ha lamentat especialment la designació de Cañete a Energia i Canvi Climàtic o el britànic Lord Hill per Serveis Financers. ‘No m’ha agradat com s’han triat ni com ha anat el procés’, ha destacat.

En canvi, l’eurodiputat d’Unió, Francesc Gambús, que seu al grup popular i democratacristià a l’Eurocambra, ha votat a favor de la comissió Juncker. ‘Som davant d’una Comissió Europea molt més política, amb molt més potencial polític que les anteriors. Seria irresponsable per part del Parlament Europeu debilitar-la abans de començar’, ha avisat Gambús, que creu que fer-ho serviria només per ‘enfortir el paper dels estats’.

El popular Santiago Fisas també ha votat a favor perquè considera que l’equip és ‘força bo’. ‘Hem tingut les compareixences dels comissaris, que han estat molt dures. No crec que cap govern d’Europa ho hagués pogut passar’, ha indicat Fisas a l’ACN, reiterant que cap altre líder tampoc hagués superat ‘un examen com el que ha passat el senyor Juncker’. L’eurodiputat català del PP ha assegurat que alguns grups polítics minoritaris ‘valoren les compareixences amb un criteri purament polític’ i no d’acord amb les aptituds del candidat.

L’eurodiputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta, que forma part del grup liberal a l’Eurocambra, ha explicat a l’ACN que ha votat a favor de la nova Comissió Europea perquè és ‘el resultat d’un gran pacte, d’un gran consens europeista entre els grups popular, socialista i liberal’. Girauta ha criticat que ‘les forces que es queden fora d’aquest consens, per una o altra raó s’oposen a la continuïtat de la integració europea i al gran horitzó ideal dels Estats Units d’Europa. Els uns des de l’extrema dreta, altres des de l’extrema esquerra, i altres del nacionalisme o el proteccionisme’.

Javi López, eurodiputat del PSC, s’ha abstingut en la votació del col·legi de comissaris de Juncker perquè ‘s’ha mantingut Cañete com a comissari d’Energia i Canvi Climàtic’ i hi ha ‘diverses carteres amb persones controvertides, i especialment a l’àrea econòmica’. López ha citat, per exemple, les vicepresidències econòmiques en mans dels exprimers ministres de Letònia, Valdis Dombrovskis, i de Finlàndia, Jyrki Katainen. L’eurodiputat del PSC té dubtes sobre si l’equip de Juncker podrà impulsar ‘un canvi de les polítiques econòmiques que és el que urgeix a Europa, especialment ara, a les portes d’una tercera recessió’ on el que està passant és ‘producte de les autoexigències pressupostàries i de no utilitzar les inversions polítiques com a palanca de recuperació econòmica’.

El democratacristià luxemburguès va aconseguir 422 vots a favor, 250 en contra i 47 abstencions en la seva elecció com a president , el 15 de juliol passat. El PSOE s’ha abstingut en la votació , mentre que Esquerra Unida, Podem, Compromís i Bildu han rebutjat l’equip Juncker. UPyD continua fracturada a l’Eurocambra i s’ha dividit entre el ‘no’ i l’abstenció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any