L’exposició ‘ArtVeuiVot’ reuneix vuitanta artistes catalans a favor del dret de decidir

  • Es pot visitar al Museu d'Història de Catalunya del 8 d'octubre al 2 de novembre

VilaWeb
Redacció
22.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una vuitantena d’artistes s’han unit per fer sentir la seva veu a favor del dret de decidir, cridats per diverses entitats de la societat civil catalana. La mostra inclou il·lustració, imatge gràfica, poesia visual, humor crític i propostes conceptuals o textuals, i té com a comissaris Pilar Pacerissas i Ignasi Domènech. L’exposició, que es podrà visitar del 8 d’octubre al 2 de novembre al primer pis del Museu d’Història de Catalunya, és l’eix vertebrador d’#artveuivot, una campanya de comunicació i d’acció pel dret de decidir mitjançant una votació democràtica que ajudi a conèixer l’opinió dels ciutadans de Catalunya. Després de Barcelona, es podrà veure a Reus, Lleida, Girona i Sabadell.

Cada artista utilitza el seu llenguatge per reflectir sobre el paper una imatge, un text o una idea en relació amb el dret de decidir. Tots han partit del mateix format, petit i destinat a ser reproduïble i a il·lustrar la campanya. El resultat és un conjunt dobres diverses i variades: algunes són veritables cartells de crida a la votació del sí-sí; unes altres apel·len a la voluntat de voler i poder votar, horitzó final d’aquesta campanya, que cerca imatges amb ressò que difonguin aquest missatge. Alguns creadors fan servir un llenguatge més intimista per a expressar la unió de tots els éssers que conformen la col·lectivitat social, plural i diversa de Catalunya. Uns altres es refereixen irònicament a la crisi i a la corrupció, i critiquen obertament els polítics que han empès Catalunya a voler aquesta sortida. I uns altres mostren explícitament la lletra V, motiu de l’11 de setembre de 2014, però també V de votació, V de victòria i doble V de ‘volem votar’. Com que és una campanya democràtica, l’urna és una proposta molt recurrent.

Molts també al·ludeixen a la veu com a camí de diàleg que no es pot fer callar o passar per alt; uns altres al vot com a valor legítim de la democràcia. I l’evolució del difícil encaix històric de Catalunya dins l’estat espanyol ha estat també un dels temes tractats pels artistes en aquestes reflexions, on fins i tot es qüestiona que s’hagi avançat gaire des dels anys setanta fins ara.

Participen en la mostra Francesc Abad, Jordi Abelló, Pep Admetlla, Artur Aguilar, Franc Aleu, Vicenç Altaió, Ernest Altés, América Sánchez, Nora Ancarola, Enric Ansesa, ANT (Anthony Garner), Marcel·lí Antúnez, Eduard Arranz-Bravo, Francesc Artigau, Isabel Banal i Jordi Canudas, Leonard Beard, Jordi Borràs Abelló, J. M. Calleja, Jordi Cerdà, Montserrat Costa, Jordi Cuyàs, Marcel Dalmau, Quim Domene, Pep Duran, Begoña Egurbide, Esquerrà, Eulàlia, Evru, Ester Ferrando, Manel Fontdevila, Gabriel, Jesús Galdón, Ferran García Sevilla, Toni Giró, Francesc Guitart, Carles Hac Mor, Artur Heras, Insectotròpics, JOMA, Salvador Juanpere, Lluís Juste de Nin, Antoni Llena, Robert Llimós, Francesca Llopis, Albert Macaya, Isidre Manils, Manel Margalef, Javier Mariscal, Enric Maurí, Xavier Medina-Campeny, Josep M. Mestres Quadreny, Miralda, Fina Miralles, Muntadas, Àlex Nogué, Pau Nubiola, Xavier Oriach, Jordi Pablo i Grau, Perejaume, Enric Pladevall, amb la col·laboració de Paula Pladevall i Lluís Solà, Josep Pla-Narbona, Lluís Puigbert, Carles Pujol, Joan Rabascall, Jaume Ribas, Àngels Ribé, Anton Roca, Benet Rossell, Francesc Ruestes, Aureli Ruiz, Carme Sanglas, Saralegui, Susana Solano, Carme Solé Vendrell, Jordi Tolosa, Vicenç Viaplana, Francesc Vidal, Joan-Pere Viladecans, Ester Xargay i Marga Ximénez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any