Mas i Junqueras, disposats a reunir-se per refer la unitat

  • El president d'ERC li ho ha demanat avui, i el president de la Generalitat s'hi ha avingut

VilaWeb
ACN-Redacció
21.10.2014 - 11:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La confiança entre el partits pel dret de decidir està malmesa. I també la relació entre Artur Mas i Oriol Junqueras. El president d’ERC ha demanat avui amb un missatge al president de la Generalitat de tornar-se a reunir tots dos. ‘Des de diumenge no he parlat amb Artur Mas. Sí que ens hem enviat algun missatge. Li he dit que ens havíem de tornar a veure i parlar-ne’, ha dit a RAC-1 Junqueras, que ha admès que ha ara ‘hi ha menys confiança que abans, però amb la voluntat que el clima de confiança hi sigui més que mai’. Mas s’ha avingut a reunir-s’hi.

Ho ha explicat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, en la conferència de premsa posterior al consell de govern d’aquest matí. Homs ha dit: ‘El president ha rebut el missatge aquest matí. Estem disposats a fer aquesta reunió. El president Mas contactarà amb Junqueras per fer la reunió que li ha demanat.’ I ha afegit que ‘per part del govern, la predisposició a millorar, reforçar i garantir el 9-N és total’.

Homs també ha dit que ‘l’organització del 9-N avança’. I ha anunciat que demà la vice-presidenta Joana Ortega farà una conferència de premsa per explicar els preparatius del 9-N.

El portaveu del govern també ha reconegut que ahir va explicar un pre-acord amb tots els aspectes que el govern podia assumir, però que no s’havia ‘acabat de materialitzar’. ‘Hi ha un compromís perquè hi hagi urnes el 9 de novembre’, ha dit Homs, que ha afegit: ‘I hi ha partits que estan bolcats a aconseguir que les urnes s’omplin. I ens n’alegrem.’ Tanmateix ha dit que no tenia constància d’haver rebut cap proposta signada per ERC, ICV-EUiA i CUP, com s’havia fet córrer aquest matí. Sobre si la manca d’unitat dels partits estava perjudicant les expectatives del 9-N, ha dit: ‘No crec que l’allau de voluntaris pel 9-N vingui per la capacitat d’unitat que tinguem els partits.’

Preguntat sobre l’avançament d’eleccions, Homs ha dit: ‘El govern està bolcat en l’organització del 9-N i un avançament d’eleccions el decidirà el president quan a ell li sembli oportú. La data d’eleccions és una competència exclusiva i indelegable del president. La decisió serà seva.’

Entrevista a Junqueras

En l’entrevista d’aquest matí, Junqueras no vol parlar de possibles llistes unitàries entre els partits sobiranistes (bàsicament CDC i ERC) fins que no quedi clar el què busquen amb unes eleccions. Esquerra pretén proclamar la independència de manera immediata si al nou Parlament es configurés una majoria sobiranista. CDC ha explicat públicament que la independència s’hauria de negociar amb l’Estat i amb la comunitat internacional perquè fos efectiva.

Una dilació que Junqueras no està disposat a acceptar si abans no s’ha fet un acte complet de sobirania declarant que Catalunya es declara un nou estat independent. “Ens agradaria que CiU tingués com a prioritat la independència el més ràpid possible. Plantejar-se un procés de negociació a partir de l’any que ve amb la confiança que l’estat espanyol ens deixi ser independents és una bogeria”, ha opinat.

El full de ruta d’ERC a partir d’ara comença amb unes eleccions al Parlament que configurin una majoria independentista, una declaració immediata d’independència i, a partir d’aquest acte de sobirania, començar a repartir els actius i els passius amb l’Estat -el passiu més important el deute- amb la mediació de la comunitat internacional. Junqueras planteja que, en paral·lel, es vagin construint les estructures d’Estat necessàries i es vagi substanciant el debat sobre la futura constitució catalana. El procés acabaria, de nou, a les urnes, amb una doble votació en la que Junqueras planteja que es pregunti als ciutadans si ratifiquen la independència proclamada pel Parlament i si accepten la nova constitució sorgida a través d’un procés constituent.

Notícies relacionades:

Dolors Camats tampoc no anirà a votar en el nou 9-N

La CUP lamenta que se’ls utilitzi com ‘arma llancívola’ entre partits 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any