La història de les emoticones explicada en dos minuts

  • El portal tecnològic Mashable publica un vídeo amb les dates clau de les famoses icones tipogràfiques

VilaWeb
Redacció
04.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El concepte de les emoticones (ara cada vegada més superat pels emoji) va esclatar en paral·lel amb l’aparició del correu electrònic i la popularització de la missatgeria instantània. Per tant, aquestes icones tipogràfiques per a expressar sentiments i estats d’ànim en textos escrits ens podrien semblar un invent força recent en el temps. Però no és així. Com s’explica en aquest vídeo publicat pel portal tecnològic Mashable, la primera emoticona documentada data del 1648, a mans del poeta Robert Herrick.

No és clar, amb tot, si fou intencionat o bé una errada tipogràfica. Sí que és clar l’ús conscient que en va fer la revista satírica Puck el 1881, en un article sobre ‘art tipogràfic’.

En el món digital, continua explicant el vídeo, les primeres emoticones es troben en un missatge electrònic de Scott Fahlman del 19 de setembre de 1982. Les feia servir per a evitar confusions en texts sarcàstics. Tot i això, no en va dir emoticona, un terme que va aparèixer per primera vegada el 1990 al New York Times i que no es va afegir al diccionari d’Oxford fins el 2001.

Vegeu-ne el vídeo complet:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any