Ple extraordinari de l’ajuntament de Lleida avui per debatre el suport al 9-N

  • El grup del PSC, que havia presentat una moció pròpia, no descarta arribar a acords amb CiU, que defensa el text de l'AMI i l'ACM

VilaWeb
Redacció
30.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Lleida celebrarà finalment avui un ple extraordinari per debatre el suport de la institució a la convocatòria de la consulta del 9-N. Així ho ha acordat la Junta de Portaveus convocada arran de la petició del grup municipal de CiU demanant la celebració d’aquest Ple. El grup del PSC, que ja havia presentat una moció pròpia defensant una consulta ‘legal i acordada’ entre els governs català i espanyol, i CiU, que defensa el text promogut des de l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis, s’han mostrat oberts a arribar a algun acord.

El grup municipal de CiU, amb sis regidors, havia demanat aquest Ple però no comptava amb els set regidors necessaris per poder convocar automàticament el plenari. Finalment, s’ha optat per celebrar-lo avui ja que, com ha remarcat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, els plens s’han de convocar amb 48 hores d’antelació i tenint en compte que dijous s’inauguren la Fira de Sant Miquel i les Festes de Tardor ‘s’ha volgut evitar barrejar esdeveniments’.

Ros ha recordat que el PSC ja havia entrat al registre una moció pròpia, però tot i això, s’ha mostrat disposat a intentar buscar un consens amb el grup de CiU. La portaveu del PSC, Marta Camps, ha insistit en defensar una consulta ‘legal i acordada’ i ha dit que el seu grup no està d’acord amb la moció literal que presentarà CiU de suport a la consulta del 9-N. ‘Creiem que la Llei de consultes no és el marc legal per convocar la consulta del 9-N’, ha remarcat. Així, ha dit que en ple es debatrà la moció presentada per la federació nacionalista i, ‘eventualment, les que puguem presentar la resta de grups’.      

El cap de l’oposició a la Paeria, Joan Ramon Zaballos (CiU), ha agraït el suport de l’alcalde Ros perquè el ple extraordinari s’acabi celebrant ja que possibilitarà ‘que hi hagi debat, què és el que la gent vol i, l’important, que la gent pugui votar’. Sobre la possibilitat d’arribar a algun acord amb el PSC, Zaballos s’ha mostrat també obert al diàleg ‘per buscar els consensos i els pactes que siguin possibles’. ‘Aquí només hi ha dos bàndols, aquell que vol facilitar que la gent voti i aquell que no ho vol’, ha afirmat.    

El PP amenaça amb plantar el Ple extraordinari

Finalment, el PP s’ha mostrat contrari a la celebració del ple extraordinari i ha amenaçat en plantar el sessió plenària de dimarts vinent, tot i remarcar que el grup municipal ho haurà de parlar ja que encara ha pres aquesta decisió de forma definitiva. ‘Considerem que no s’ha d’utilitzar l’Ajuntament amb finalistes partidistes i menys per donar suport a una consulta il·legal, l’ajuntament està per complir les lleis i no per vulnerar-les’, ha sentenciat. En aquest sentit, Vilella ha criticat que en els darrers dos anys al ple municipal de la Paeria s’han debatut tretze mocions relacionades amb la consulta i el procés independentista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any