Henry Tandey, el soldat ras anglès que podria haver canviat el curs de la història?

  • Suposadament, el 28 de setembre de 1918 es va trobar cara a cara en un municipi francès amb un jove caporal alemany, Adolf Hitler, i va perdonar-li la vida

VilaWeb
Redacció
28.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 28 de setembre de 1918, a les acaballes de la Primera Guerra Mundial, va tenir lloc un incident que podria haver canviat el curs de la història. Un relat recollit per moltes pàgines d’història diu que l’anglès Henry Tandey, el soldat ras més condecorat de l’exèrcit britànic, es va trobar avui fa noranta-sis anys al municipi francès de Marcoing un enemic alemany ferit, al qual va apuntar amb l’arma i al final va perdonar-li la vida. El relat continua dient que la persona salvada per Tandey era un cap segon austríac anomenat Adolf Hitler.

Tandey, nascut a Leamington (Anglaterra) el 30 d’agost de 1891, va participar en la primera batalla d’Ypres l’octubre del 1914 i a la del Somme el 1916, on va ésser ferit en una cama. Ja recuperat, del juliol a l’octubre del 1918 fou destinat al cinquè regiment del Duc de Wellington, amb què va entrar a Marcoing.

Tot i que la història de la trobada al front entre Tandey i Hitler es pot llegir en moltes pàgines i sembla plausible, no hi ha res provat. David Johnson, autor d’un llibre sobre el soldat anglès, va més enllà i parla directament de llegenda urbana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any