La inscripció per a votar a la consulta des de l’estranger, a punt de tancar-se

  • Cal apuntar-se al registre de catalans a l'estranger abans que Mas no signi la convocatòria

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Laura Ruiz i Trullols
23.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

No se sap amb exactitud quin dia d’aquesta setmana el president de la Generalitat, Artur Mas, signarà la convocatòria de la consulta del 9 de novembre. Sigui quan sigui, els catalans que s’han registrat en una ambaixada o al consolat com a residents a l’estranger i vulguin votar s’han d’inscriure en el registre de catalans i catalanes residents a l’exterior abans de la convocatòria formal. En total, hi ha més de dos-cents mil catalans que viuen fora de l’estat espanyol.

Quan resten encara unes quantes hores per a poder registrar-se, us recordem què cal fer i com funcionarà tot plegat:

Qui hauria d’optar per aquest mecanisme?

Els catalans residents a l’estranger inscrits al cens consular (CERA i/o PERE). En canvi, els inscrits al cens consular com a residents transeünts i els qui mai no han anat a l’ambaixada ni al consolat, valdrà més que el 9 de novembre vagin a votar al municipi del Principat on són empadronats. Si no els és possible de desplaçar-s’hi, molt probablement podran votar per correu. Tanmateix, la Generalitat ha de confirmar i concretar aquesta opció.

Amb la inscripció al registre n’hi haurà prou per a votar el 9-N?

No. Inscriure’s al registre de residents a l’estranger només és el pas previ i necessari perquè els inscrits al cens consular puguin votar a la consulta d’independència. Una vegada convocada, els qui hi vulguin votar hauran de fer una petició específica, tal i com determinarà el decret de convocatòria de la consulta. ‘Els registrats que ho demanin, i tinguin més de setze anys, rebran els papers per a poder votar’, han dit a VilaWeb fonts de Presidència.  

Per què cal haver-se inscrit prèviament al registre de catalans residents a l’exterior?

De cara a la consulta, el registre funcionarà com un cens electoral. En unes eleccions, els qui tenen dret de vot són els qui consten en el cens anterior a la convocatòria. En el cas del 9-N, el procediment serà el mateix. En el cas dels residents a l’estranger, cal que s’hagin inscrit al registre abans no es convoqui. Així és com ho justifica el govern: ‘Som conscients que la tramitació no és fàcil, però hem buscat el mètode que doni el màxim de garanties possible perquè sigui difícil d’impugnar.’

Els casals catalans, les seccions de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a l’exterior i les delegacions del govern han fet una campanya informativa per a explicar a tothom com fer els tràmits. La xifra d’inscrits al registre que podran demanar la documentació per a la consulta d’independència es farà pública el dia que Mas signi la convocatòria. El registre de residents continuarà obert, però els qui s’hi inscriguin després de la signatura no podran votar el 9-N.

Què cal fer per registrar-se?

Primer cal omplir aquest formulari que hi ha a la pàgina web de la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea.

Quins documents són necessaris?

Una vegada enllestit el formulari, cal imprimir-lo i enviar-lo juntament amb la documentació requerida per acreditar tres condicions: la nacionalitat espanyola, la residència a l’estranger i el darrer veïnatge administratiu a Catalunya.

Per justificar aquests tres requisits, la Generalitat recorda que el registre s’adreça als ciutadans que tenen la condició de català d’acord amb allò que estableix l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

Els documents vàlids per a demostrar aquestes tres condicions s’expliquen amb detall en aquesta pàgina. Cal tenir en compte que els documents que demostrin la residència a l’estranger i el darrer veïnatge administratiu a Catalunya no poden haver estat expedits fa més de quatre mesos.

Com podeu resoldre dubtes?

Per difondre l’existència del registre i aclarir com inscriure-s’hi d’acord amb situacions diverses, un grup de catalans que viuen a fora ha creat aquesta pàgina web, amb què també es pretén fer créixer el nombre d’inscripcions de catalans residents a l’estranger i, així, poder ampliar el vot amb vista a la consulta del 9 de novembre.

Així mateix, podeu posar-vos en contacte amb la Generalitat, trucant al 00 34 902400012, o bé escriure un correu a la bústia de contacte de la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea.

Impediment d’inscripció

En cas de no complir algun dels requisits establerts no us podreu inscriure al registre de catalans residents a l’exterior.

Donar-se de baixa o canviar dades

Aquest registre serà permanent: no hi ha cap termini màxim d’inscripció. En qualsevol moment, hom pot donar-se de baixa o canviar les dades aportades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any