El Festival de cinema Gollut, un referent compromès socialment

  • Els Amics del cinema de la Vall de Ribes han acomplert amb la primera edició del Festival Gollut una gran fita: crear un esdeveniment cultural identificable amb Ribes de Freser, que servirà per donar vida al Cinema Catalunya - espai que l’associació autogestiona des de l’any 2009- en les properes edicions

VilaWeb
Redacció
18.09.2014 - 13:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Premis Gollut han reconegut obres amb un fort compromís i implicació social que queden al marge dels mitjans de comunicació per tenir un discurs incòmode als grups mediàtics i estaments polítics.
El certamen ha estat organitzat pels Amics del Cinema de la Vall de Ribes i s’ha desenvolupat, segons els assistents, amb un bon nivell organitzatiu, que han destacat la difusió d’uns treballs audiovisuals que han remogut les consciències i emocions dels espectadors.

El Festival Gollut ha tancat la seva primera edició amb un balanç molt positiu: 16 pel·lícules documentals i de ficció, i més de 120 fotografies amb temàtica social. Un total de 135 espectadors en 10 hores de projecció.

Uns valors locals que esdevenen universals
Aquests premis, identificables amb Ribes de Freser i la Vall de Ribes per extensió, no només reconeixen el talent audiovisual i fotogràfic, sinó que també el contingut i els valors transmesos en les obres. Els Premis Golluts són uns premis locals que reconeixen valors globals. 
Com el seu nom indica, són un reconeixement als Golluts, una comunitat de persones, ja extingides, que eren diferents i que són un exemple de la injustícia social que es va practicar a la Vall de Ribes fa més d’un segle. El Premi Gollut és ara un símbol de tolerància.

Els Golluts, una comunitat discriminada
Els Golluts eren una comunitat de persones que va ser discriminada fins a la seva desaparició a mitjans del segle vint. Mesuraven menys de metre vint. També se’ls coneixia com a nans de Ribes, i solien habitar els entorns de la vall de Ribes. La majoria d’aquests personatges tenien goll, una patologia inofensiva però de mal d’aspecte, que suposà una discriminació a tota la comunitat.

Segueix llegint i consulta el palmarès

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any