Nerviosisme del govern espanyol la vigília del referèndum d’Escòcia

  • Rajoy diu que els estats de la UE no ho posarien fàcil a una Escòcia independent · Margallo diu que el sí portaria a una 'balcanització

VilaWeb
VilaWeb
ACN/Redacció
17.09.2014 - 10:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre escocès, Alex Salmond, va revelar que ja havia parlat amb el president espanyol, Mariano Rajoy, perquè no li posés entrebancs per quedar-se a la UE, en cas de secessió. Avui Rajoy, des del congrés espanyol, ha volgut atenuar l’impacte de la revelació i ha dit que ‘seria difícil’ que l’estat espanyol admetés la possibilitat d’adhesió d’una Escòcia independent i que hi hauria ‘molt poques facilitats’ per part dels vint-i-vuit estats membres. El ministre Margallo ha dit que la secessió d’Escòcia ‘acabaria en un procés de balcanització que no hi ha ningú a Europa que vulgui en aquests moments’.

Margallo ha fet aquestes declaracions a la sessió de control en resposta a una pregunta del portaveu d’Amaiur, Xabier Mikel Errekondo, que ha demanat al govern espanyol que doni ‘respostes democràtiques’ a ‘processos democràtics’.

Errekondo ha retret a Margallo les seves ‘amenaces’ sobre la suspensió de l’autonomia de Catalunya que va proferir ahir. ‘Com s’entendria que Cameron amenacés a Salmond amb suspendre l’autonomia en cas que convoqués un referèndum? Estan fent el ridícul internacional, i això és una mostra de la seva qualitat democràtica’, ha dit.

Per contra, el ministre ha rebutjat que es pugui comparar el cas escocès i català perquè el primer ‘té una singularitat’: la manca de límits del parlament britànic per prendre decisions i l’acord per a fer el referèndum, que es fa ‘amb estricte respecte a la legalitat britànica’.

‘No seria el cas a Espanya, on qualsevol referèndum de secessió és il·legal perquè ho diu la Constitució’, ha sentenciat. Segons el ministre, en el procés a Catalunya el seu govern no flanquejarà dos límits indispensables: ‘jugar amb la unitat d’Espanya i amb la legalitat que és la garantia de les llibertats dels espanyols’.

Per Margallo, independentment de la legalitat del referèndum a Escòcia, la secessió d’Escòcia ‘seria dolenta per a Escòcia, per al Regne Unit i per a la UE’ perquè Escòcia ven al Regne Unit ‘més que a la resta de països del Món’ i el Regne Unit veuria ‘mermat’ el seu prestigi arreu del món. Per tant, segons Margallo ‘la secessió acabaria amb un procés de balcanització que no hi ha ningú a Europa que en aquests moments vulgui’.

Rajoy: ‘Hi haurà molt poques facilitats’

‘He parlat amb els representants dels 28 estats i no tenen cap entusiasme per aquests processos’ perquè són ‘un torpede a la línia de flotació de la UE’, ha dit Rajoy.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del portaveu del PNB Aitor Esteban, que li ha preguntat si l’Estat s’oposaria a l’adhesió d’una Escòcia independent a la UE i ha felicitat David Cameron per respectar la voluntat del poble escocès de decidir el seu futur. Segons Esteban, aquesta situació d’unió és similar a la de Catalunya i ‘no sembla de rebut’ fer fora de la UE a ‘ciutadans que ja ho són de la UE’.

‘Volem integrar països que s’han dessagnat en cruentes guerres civils i farem fora ciutadans pel fet que democràticament i pacíficament han volgut decidir decidir sobre es seu estatus?’, ha preguntat Esteban, que ha recordat que segons l’ordenament jurídic espanyol amb autorització del govern és possible una consulta a Catalunya. ‘Sigui demòcrata, actuï com un unionista britànic’, ha sentenciat.

Per contra, Rajoy ha afirmat que hi haurà ‘molt poques facilitats’ per part dels 28 ‘per a qui s’integri en aquest tipus de processos’ perquè ‘tothom a Europa creu que aquest processos són enormement negatius perquè creen problemes i produeixen recessió econòmica i pobresa per a tothom’.

Segons Rajoy, el que la UE necessita ‘són països i unions fortes per plantar cara als reptes globals’ i ‘per això serà difícil que s’admeti aquesta possibilitat’ d’adhesió a la UE, ‘aquí i en qualsevol lloc’.

El president espanyol ha assegurat que ‘és una evidència’ que si una part d’un estat se separa es converteix en un tercer respecte a la UE i ‘aquesta regió pot sol·licitar ingrés a la UE si actua d’acord a la legalitat’ però ‘un cop ho demana s’obre un procés que pot durar a anys i que requereix acord unànime dels 28’.

Més informació:

Els vídeos més divertits i compartits de la campanya del sí a Escòcia

Una Escòcia independent, una Anglaterra fora de la UE?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any