Una altra jornada per a defensar la neutralitat d’internet

  • Moltes webs protesten avui contra un projecte dels EUA per a crear 'carrils ràpids' i de pagament a la xarxa

VilaWeb
Redacció
10.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja comencen a ésser habituals les diades de protestes digitals organitzades per entitats i empreses en favor de la neutralitat i la llibertat a internet. Avui se’n fa una altra, l’anomenada Internet Slowdown, que consisteix en un alentiment simbòlic de la velocitat en moltes webs per a denunciar l’establiment de possibles ‘carrils ràpids’ a la xarxa, tal com es planteja la Comissió de Comunicacions Federal (FCC) dels EUA.

L’acció, a la qual s’han sumat empreses com Etsy, Foursquare, Kickstarter, Mozilla, Reddit, Vimeo i WordPress, busca que les autoritats nord-americanes canviïn d’idea i no permetin l’establiment d’aquests ‘carrils ràpids’ que serien controlats per les grans teleoperadores de cable.

I és que la idea de base en què es treballa és que hi hagi una internet a dues velocitats: una de més lenta, per a la gran majoria d’usuaris, i una de més ràpida, gestionada per gegants del cable com AT&T, Comcast i Verizon, i destinada a les empreses que vulguin i puguin pagar el servei. Aquestes mateixes companyies de cable, segons que sembla, tindrien el control de discriminar i blocar continguts i aplicacions en línia, imposar quotes…

Per això les webs participants en la campanya llueixen avui el típic símbol de pàgina en càrrega, per a mostrar què pot passar si la FCC trenca la neutralitat d’internet i tira endavant una proposta massa beneficiosa, denuncien, per a les grans operadores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any