Les reivindicacions marquen l’inici del curs escolar

  • Els nens entren a escola avui a Catalunya Nord · Demà començaran al País Valencià

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquests dies comença el curs escolar a tot el país. A Catalunya Nord ja s’obriran les aules avui. Demà començaran al País Valencià i el dia 12, a les Illes. El Principat obre les portes als infants el dia 15, en un curs que es preveu convuls als territoris del país, amb el desplegament de la nova llei espanyola d’educació (LOMCE), que ha despertat l’oposició de bona part de la comunitat educativa del País Valencià, de les Illes i del Principat. Un seguit d’organitzacions educatives de les Illes i del País Valencià ja han anunciat les primeres reivindicacions.

Illes Balears

A les Illes, tot i que el curs comença divendres de la setmana entrant, 12 de setembre, l’atenció és posada en el segon dia, el dilluns 15, en què hi ha convocada una vaga educativa. L’Assemblea de Docents ho va decidir divendres a Porreres, en una assemblea multitudinària en què també es va convocar una concentració a Palma, davant el Consolat de Mar, el mateix dia de l’aturada al punt de migdia.

Els desacords entre el govern balear, d’una banda, i l’Assemblea de Docents, els sindicats i la resta de la comunitat educativa, d’una altra, són els mateixos que el curs passat: l’oposició al decret del trilingüisme (TIL), la manca de consens amb les polítiques educatives imposades pel govern de Bauzá i el rebuig a la LOMCE, que aquest curs entra en vigor.

País Valencià

Al País Valencià el curs començarà demà, 3 de setembre, però les accions contra l’aplicació de la LOMCE i de suport a l’escola pública començaran avui mateix, amb una colla d’actes organitzats per la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic a les portes d’alguns centres educatius. L’entitat convida totes les escoles a afegir-se a les concentracions i a pintar murals en favor de l’escola.

A més de la nova llei d’educació del govern espanyol, una altra de les queixes al País Valencià és el decret de currículum de primària, aprovat per la Conselleria d’Educació al juliol sense acord amb la comunitat educativa. Segons Escola Valenciana, ‘margina l’aprenentatge i la competència lingüística en valencià de l’alumnat i el plurilingüisme educatiu’. Per aquest motiu, presentarà aquest mes un recurs contenciós administratiu contra el decret al Tribunal Superior de Justícia.

Principat

La LOMCE també s’ha de començar a desplegar al Principat, on les classes comencen el dilluns 15. Tot amb tot, l’aplicació de la llei Wert quedarà diluïda a les aules. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va enviar instruccions als centres per minimitzar la reforma, que s’ha de començar a aplicar a primer, tercer i cinquè de primària. A més, el curs al Principat també arriba marcat per la imposició del Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) d’un 25% de castellà en l’horari lectiu a cinc escoles catalanes.

Catalunya Nord

Les primeres escoles que obren les portes són les de Catalunya Nord, que avui ja rebran els alumnes a les aules. Les escoles públiques comencen amb un canvi important: si fins ara s’hi feien classe quatre dies la setmana, ara se n’hi faran quatre dies i mig. És una novetat que ha aixecat una certa polèmica en l’àmbit educatiu, però que no afecta els centres de la Bressola, que són concertats. Com cada any, aquestes escoles catalanes de Catalunya Nord començaran el curs amb el desafiament d’aplicar la immersió lingüística en català als alumnes nous que encara no el parlen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any