En el nom del pare

  • Sabíeu que l'any 1967 un grup que es feia dir Almogàvers va segrestar la marededéu de Núria? Ho van fer davant la mirada atònita d'Ermengol, un fresc que amb els anys s'ha anat deteriorant i que ara potser ho pot explicar perquè ha estat restaurat.

VilaWeb
Redacció
28.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mercè Vila Rigat ha participat aquest estiu en la restauració del fresc d’Ermengol, a la Vall de Núria. La restauradora ens explica el procés de recuperació d’aquest patrimoni tan important com si fos una història detectivesca, i alhora amb una gran plasticitat poètica.

Una nit, concretament la del nou de juliol del 1967, a les tres de la matinada, mentre Amadeu acaricia el cérvol i Ot s’encaixa la mitra al cap, un grup de joves que es fan dir Almogàvers irrompen al cambril de l’església amb la intenció de segrestar la marededéu. Al sentir el soroll de la inesperada visita, les figures de Navarro s’aixequen espantades dels bancs i tornen de pressa a les dues dimensions serioses. Els joves Almogàvers prenen la marededéu i la guarden a la motxilla d’un d’ells. Les pintures observen el segrest, resten immòbils i veuen com l’anciana, cansada, torna a fugir del santuari de Núria dins d’una motxilla. Els Almogàvers corren, en plena nit, fins a Queralbs, on els espera un cotxe que els conduirà, a ells i a la talla de fusta espantada, fins a Barcelona. Allà hi restarà amagada fins al 28 de gener de l’any 1972.

Poeu llegir l’article sencer a Núvol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any