Ferguson, una revolta al cor dels Estats Units

  • El governador ha mobilitzat la guàrdia nacional per fer front als avalots cada cop més intensos · La mort de Michael Brown, un ciutadà negre, a mans d'un policia ha desencadenat les protestes

VilaWeb
Redacció
19.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els avalots a la localitat de Ferguson, a l’estat de Missouri dels Estats Units, fa més d’una setmana que duren i s’han intensificat en les últimes hores. A banda les protestes pacífiques, encapçalades per la població negra del municipi, hi ha enfrontaments amb la policia i saqueigs als establiments. Per a fer-hi front, el governador de Missouri, Jay Nixon, ha decidit de mobilitzar la guàrdia nacional. La mesura pretén restablir la pau i l’ordre de la població.

El desencadenant del conflicte

Les protestes de la població van començar el dia 9 d’agost, després que un policia matés a trets Michael Brown, un jove negre de 18 anys. Les autoritats federals i l’FBI investiguen l’assassinat per aclarir què va passar.

Una mort poc clara

Les circumstàncies de la mort no són clares: la versió de la policia i la dels testimonis no coincideixen. D’una banda, l’agent que el va matar, Darren Wilson, va dir que el jove l‘havia agredit i havia provat de disparar-li amb una arma de foc, i ell va actuar per defensar-se. D’una altra banda, alguns testimonis asseguren que el jove tenia les mans alçades en el moment dels trets. L’autòpsia, feta a petició de la família, determina que va rebre sis trets, segons que revela el diari nord-americà The New York Times.

Acusat de robatori

La policia de Ferguson, en un primer moment, va dir que Darren Wilson s’havia trobat amb Brown quan investigava el robatori d’una capsa de puros en un establiment de la població. Segons els documents publicats per la policia, Brown va agredir el dependent de l’establiment després de cometre el robatori. Dies més tard, el cap de la policia de la localitat, Thomas Jackson, va desvincular el robatori de la trobada entre Brown i el policia que li va disparar. Jackson va explicar que l’agent va aturar el jove perquè caminava pel mig del carrer i blocava el trànsit.

Protestes i repressió policíaca

La mort de Michael Brown va originar protestes de la població de Ferguson, que va començar a sortir al carrer per demanar justícia. Els veïns es queixen que la mort del jove és un crim racial. 

Les tensions entre la policia i els manifestants van començar l’11 d’agost, quan centenars de persones es van reunir al voltant de la comissaria de la policia del comptat de Sant Louis per demanar que es presentessin càrrecs d’homicidi contra l‘agent que va matar Brown. 

Els enfrontaments s’han repetit cada dia i la repressió per part de les forces policíaques ha estat mitjançant gasos lacrimògens i pilotes de goma. Segons que ha dit Jay Nixon, les protestes pacífiques han estat alterades amb actes de violència criminal, causats per individus que en alguns casos no són autòctons de Ferguson o de l’estat de Missouri.

Crida a la guàrdia nacional

Després de més d’una setmana de violència, Nixon ha mobilitzat la guàrdia nacional per fer front als avalots. El governador ja havia declarat l’estat d’emergència dissabte a la matinada i també havia ordenat un toc de queda, que impedeix que la població del municipi surti al carrer de les dotze de la nit a les cinc de la matinada. Malgrat l’ordre, els avalots no s’han aturat i la nit passada ha estat una de les pitjors pel que fa als atacs violents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any