Les sondes espacials ens parlen a Twitter des de milions de quilòmetres

  • Podem seguir 'en primera persona' els descobriments a Mart, Saturn i als límits del sistema solar

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
10.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana passada la nau Rosetta de l’Agència Espacial Europa ha entrat en òrbita del cometa 67P/Chuyrumov-Gerasimenk, a 400 milions de quilòmetres de distància de la Terra i després de deu anys de viatge. Ara podem seguir-ne l’activitat dia a dia, amb imatges i dades actualitzades, des del compte de Twitter @ESA_Rosetta, en què la nau ens informa, ‘en primera persona’ de tots els passos que fa seguint de ben a prop el cometa. De la mateixa manera, podem seguir l’activitat diària de les sondes i naus enviades a altres racons del sistema solar.

Aquest és el compte de Twitter de la nau Rosetta, que orbita al voltant del cometa 67/P

Dins de la Rosetta hi ha la sonda Philae, que el mes de novembre vinent es deprendrà de la nau per aterrar al cometa. Ara, de moment, ens explica, amb impaciència, com veu el cometa des d’un centenar de quilòmetres de distància i què farà un cop hi hagi aterrat:


Ara, l’estrella de les sondes a Twitter és la sonda Curiosity, que ja fa un parell d’anys que volta pel sòl de Mart, agafant mostres de terra i roca i enviant dades de tota mena sobre la composició del planeta vermell a la NASA. El Curiosity ha fet les fotos de més definició i més espectaculars de Mart, i fins i tot va tenir l’atreviment de fer-se una ‘selfie’.


Una mica més lluny, la Cassini orbita Saturn i les seves enigmàtiques llunes. Les imatges obtingudes són impactants.


I fins i tot la sonda Voyager 1, que fa gairebé quatre dècades que viatja per l’espai i que ja fa un any que va sortir del sistema solar per endinsar-se a l’espai interestel·lar, ens informa, amb comptagotes, això sí, de la seva activitat.


Finalment, caldrà estar molt atents d’ací a un any a la New Horizons, que s’encamina de dret cap a Plutó, l’ex-planeta fred i llunyà.


La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any