Gerard Gómez (JERC): ‘El parlament haurà de desobeir el TC i no el poble de Catalunya’

  • El portaveu nacional de les JERC, Gerard Gómez, defensa la sobirania del parlament per a fer la consulta malgrat el vet de l'estat

VilaWeb
Núria Orriols
08.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Gerard Gómez, portaveu nacional de les JERC, defensa convocar la consulta i fer-la malgrat els impediments que pugui posar l’estat espanyol. No preveu un altre pla. ‘Ningú no ha sortit al carrer defensant unes eleccions plebiscitàries. La gent s’ha manifestat per fer un referèndum i la independència.’ Pensa que no és necessari que ERC sigui al govern per arribar a l’estat català, però si té més força serem més a prop daconseguir-ho. Defensa un model d’estat socialista per als Països Catalans i que els republicans siguin el partit principal de l’esquerra en una Catalunya independent.

—Què creieu que passarà si el govern espanyol porta la llei de consultes o el decret de convocatòria al Tribunal Constitucional espanyol? 
—Damunt la taula hi ha un acord de sis partits –CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA i CUP–, de milers d’entitats que han subscrit el Pacte Nacional pel Dret de Decidir, i sobretot hi ha un contracte amb la ciutadania fruit de les eleccions del 2012. El parlament actual té un mandat que és convocar una consulta. I, per tant, l’únic full de ruta que hi ha d’haver, encara que hi hagi impugnacions o veredictes contraris del govern espanyol, és convocar la consulta, fer-la i que el 9-N els catalans decideixin el seu futur col·lectiu. 

— Les JERC creieu que shan treure les urnes al carrer el pròxim 9 de novembre encara que el Tribunal Constitucional espanyol suspengui la llei de consultes o el decret de convocatòria?
— Nosaltres sempre hem defensat el mateix, que el 9-N hi ha d’haver una consulta. El parlament haurà de decidir de desobeir el Tribunal Constitucional espanyol i no el poble de Catalunya, que és qui li ha donat el mandat. 

El govern ha dit que no està disposat a cometre cap il·legalitat. 
—Un govern no ha de voler saltar-se la llei, per tant és lògic i legítim que ho digui. Però la consulta es convocarà en el marc de la llei de consultes aprovada a la cambra catalana i, per tant, serà absolutament legal. Per això la primera decisió que va prendre el parlament en aquesta legislatura va ser declarar-se sobirà, i això significa prendre les pròpies decisions. 

Aposteu per la desobediència civil com la CUP? 
— La consulta ha de ser convocada de forma oficial, no podem tenir un escenari de referèndum no oficial i que no es pugui validar a nivell internacional. Entenem que el parlament i el govern han d’escoltar el poble de Catalunya, no el Tribunal Constitucional espanyol, i estem carregats de raons i de legalitat per a tirar endavant el referèndum. 

La legalitat catalana és lúnica que respectareu?
—Correcte. Si volem ser 100% escrupolosos amb el marc constitucional espanyol, Catalunya mai no serà independent. No hi ha cap llei a la constitució que ho reconegui explícitament, per això l’arquitectura institucional espanyola sempre s’emmarca en el fet que això és il·legal i que no tindrà lloc. No podem fer el joc al govern espanyol. Ens hem de carregar de raons, legalitat i legitimitat en el marc legal que pugui produir el parlament i fer la consulta. És clar que això xocarà amb l’estat a la tardor, perquè farem una cosa que el govern espanyol no vol que fem, però tenim la responsabilitat de fer-la. Darrere hi ha milions de ciutadans que ens empenyen perquè continuem endavant. 

CiU no ha descartat unes eleccions plebiscitàries. 
—És cert que a CiU preveuen aquesta opció, no sé quina serà la seva posició quan hi hagi una impugnació o els escenaris que es puguin plantejar. Però ha de quedar molt clar que tenim un contracte amb la ciutadania i que volem votar en un referèndum. Ningú no ha sortit al carrer defensant unes eleccions plebiscitàries. La gent s’ha manifestat per fer un referèndum i la independència. Aquest és el compromís que tenim i l’hem de fer possible. 

Parleu en nom de les JERC. ERC mantindrà aquesta mateixa posició? 
—ERC també ha dit que només hi ha un pla, que és votar en una consulta i mantenir-nos ferms amb això. Ens preguntem massa què farà Catalunya, però no què farà l’estat espanyol per impedir-ho. Tenim la convicció que hem de posar les urnes als col·legis electorals. Si el govern català té la determinació, i el suport d’una majoria parlamentària i social, la pregunta és què farà el govern espanyol.

— Així ERC i les JERC no repetiran l’enfrontament durant el procés de l’estatut?
—L’arquitectura orgànica permet que qualsevol militant pugui participar, mostrar la seva opinió i votar conseqüentment, també les JERC. Quan s’hagin de prendre decisions importants hi haurà d’haver els debats oportuns en tots els òrgans per a decidir la posició, però estic segur que tot el partit estarà d’acord en la manera d’actuar. 

A ERC tot li ve de cara?
—La gent valora que no hi hagi canvi de rumb, que hàgim mantingut una posició clara respecte de la consulta. Tenim el mateix missatge per a tothom i no el canviem segons qui tenim davant, cosa que estem massa acostumats a veure en política, malauradament. Volem fer un país nou i és necessari i urgent tenir uns partits més nets i regenerar el sistema democràtic.  

Abans no era així?  
—És evident que ja érem independentistes i d’esquerres. Allò que ha canviat és el context social. És cert que vam ser al govern del 2003 al 2010, vam cometre errors en aquesta època i la gent així ho va demostrar a les urnes, i la ciutadania quan vota sempre té raó. Però vam saber apostar per un canvi, una renovació interna del partit i de les maneres de fer, i s’ha vist plasmat en els resultats electorals. El partit ha canviat i la societat també, el cúmul de les dues coses és la clau de l’èxit. 

Oriol Junqueras és l’únic que ha evitat que ERC fos una olla de grills?
—Aquest és l’adjectiu que s’ha posat normalment al partit moltes vegades perquè és assembleari. Però l’assemblearisme no és causa-conseqüència de la conflictivitat. Ho són la convulsió política i el tarannà de les persones que han actuat en determinats moments de la història del partit. Ser assemblearis és un valor, encara que abans no s’havia entès així. El nostre és un model on tots els militants tenim els mateixos drets i deures; el partit no depèn només dels diputats o de la direcció, sinó que la responsabilitat en la presa de decisions és de tota la militància. I, evidentment, Junqueras ha tingut un paper central en la renovació d’ERC, ha estat l’encarregat de capitanejar el projecte. Hi ha influït la seva no-professionalitat en la política, el fet que vingués de l’àmbit acadèmic i ja fos apreciat per la ciutadania… 

Les JERC tenen un projecte socialista i independentista. Com encaixeu el suport d’ERC a les retallades del govern?
—El nostre projecte és la independència i el socialisme pels Països Catalans. Un canvi polític en dos sentits: nou estat i país basat en el socialisme. Actualment el problema és que el parlament no té competències suficients per a decidir un model social propi. Per tant, sense la independència no és possible desenvolupar el nostre projecte, no podem fer una república dins una monarquia ni fer una política econòmica diferent de la que decideixen a Madrid. Entenem que ara cal sumar esforços amb tothom i amb el govern per poder votar el 9-N i començar una nova manera de fer. 

Quan parleu de projecte socialista penseu en algun país en concret? 
—No tenim un país on emmirallar-nos, però ens agradaria tenir una bona inversió en educació i sanitat com en els països nòrdics. Un país amb els serveis socials avançats perquè ningú no es quedés enrere en igualtat d’oportunitats i deures. Hem de construir un model propi, agafant el que ens agrada de les diferents maneres de fer de la socialdemocràcia i dels països denominats socialistes. El nostre referent no és Cuba o Veneçuela, nosaltres volem construir un país amb idees aprofitables de l’Amèrica Llatina, Europa i més parts del món. 

ERC ha d’ocupar el lloc que fins ara han ocupat els socialistes? 
—Nosaltres hem de fer la nostra pròpia via, hem de tenir voluntat de governar, qualsevol partit del món es presenta a les eleccions per guanyar-les i transformar la realitat. ERC ha de ser el principal partit de l’esquerra a Catalunya, i això vol dir fer les coses diferents que el PSOE, per exemple. Ha de ser un partit deslligat de ‘l’establishment’, diferent dels grups polítics que han abaixat el cap davant els bancs, i que sigui independent dels poders econòmics. Que la seva única obediència sigui a la sobirania popular.

Però ara podríeu governar i no ho feu. 
—Hi podríem entrar si hi hagués una oferta sobre la taula.

— Ja us l’han feta públicament.
— Han dit alguna cosa a través dels mitjans de comunicació, però hi ha d’haver una oferta de debò. Com he dit abans, ERC ha de ser en el lloc més útil per a Catalunya, i el lloc des d’on podem empènyer i pitjar més ara perquè el referèndum es faci és des de l’oposició. 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any