Josepa Domènica Català de Valeriola, una aristòcrata peculiar

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan ella va nàixer, feia ja unes poques generacions que la seua família havia començat a unir els seus interessos als d’altres famílies castellanes, fet usual entre la noblesa valenciana en iniciar-se el procés castellanitzador.

Això no obstant, va residir alternativament a Madrid i València, ciutat d’on fou l’aristòcrata més rica i amb més títols nobiliaris entre finals del XVIII i començaments del XIX.

Amb tot, malgrat conservar-se un bon record d’ella entre aquells als quals beneficià aportant-los els mitjans per assolir una excel·lent formació, o poc se’n sabia o corrien un seguit de llegendes sobre la seua suposada “manca de feminitat”. I això que, com a il·lustrada excepcional, es va ocupar de l’educació dels desprotegits, la millora de les seues propietats, la restauració del seu patrimoni arquitectònic i artístic i la bona administració de béns i títols. No és d’estranyar: pertanyia a una societat patriarcal on sols comptaven els homes, però va aconseguir de fer respectar els seus drets.

Segueix llegint

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any