Les xifres de l’horror a Gaza

  • Una guia dels mitjans que presenten les pèrdues del conflicte en xifres

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de mil cent morts ha deixat, ara per ara, l’ofensiva d’Israel a la franja de Gaza. En el darrer atac d’Israel, un dels més mortífers, sembla que hi han mort més de cent palestins. Ahir l’exèrcit israelià va bombardar l’única planta d’electricitat de la franja de Gaza i va quedar inservible.

El primer ministre d’Israel, Benjamín Netanyahu, va tornar a ordenar atacs dilluns, després d’una pausa humanitària. En una compareixença televisada va dir: ‘No hi ha cap guerra més justificada que aquesta.’ Hamàs tampoc no afluixa. Aquestes darreres hores ha fet dos atacs a l’exèrcit d’Israel i ha matat cinc soldats. 

Per seguir l’última hora del conflicte, us oferim recull de mitjans que actualitzen les dades més significatives del conflicte. Destaquen les xifres de morts i registren els atacs que hi ha cada dia a l’un bàndol i a l’altre.

Tres operacions, molts morts

La BBC ha fet un recompte dels morts que hi ha hagut des del 8 de juliol, quan va començar l’ofensiva. Sumant els dos bàndols, la xifra és de mil cent morts, però la majoria aclaparadora de víctimes és de palestins. Al bàndol palestí hi ha hagut mil trenta morts i el 76% són civils, segons dades de l’ONU. La cadena britànica fa un repàs de les dues ofensives israelianes anteriors i explica el nombre de morts i les destrosses que s’han fet a la zona en tots els casos.

El novembre del 2012, l’operació Columna de Núvol, que va durar vuit dies, va deixar 167 morts al bàndol palestí i 6 a l’israelià. Al gener del 2009, en una ofensiva israeliana encara més dura que l’actual, es van morir 1.391 palestins i 9 israelians. L’operació, anomenada Plom Fos, va durar vint-i-dos dies i, segons un informe d’Amnistia Internacional, la xifra de pèrdues va ser alta perquè les forces israelianes van obstruir els accessos als serveis sanitaris.

Un dietari de les pèrdues

El diari nord-americà The New York Times fa cada dia un recompte de les pèrdues que hi ha a Gaza i a Israel. Amb les xifres, fa un dietari de les víctimes mortals i dels atacs. Després de 22 dies d’ofensiva, hi ha hagut 3.289 atacs d’Israel contra Gaza, 2.319 coets llançats des de Gaza cap a Israel, 1.148 morts palestines i 56 d’israelianes. El diari descriu els fets dia per dia i també presenta imatges colpidores de la destrucció a la franja de Gaza i del patiment de les víctimes.

Ferits i desplaçats

L’oficina per a la Coordinació d’Afers Humanitaris de l’ONU també presenta a la web un recull de dades entorn de la crisi a la franja de Gaza. En aquest cas, a més d’incloure la xifra de morts, també informa del nombre de palestins ferits, que són més de 6.200, i del de desplaçats, que s’enfila a 250.000, en dades del 28 de juliol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any