Rull demana a Pujol que reflexioni sobre el seu paper a CDC

  • 'Per enfortir el projecte que ell va crear' · Josep Rull pilotarà el nou comitè de direcció del partit

VilaWeb
Redacció
26.07.2014 - 12:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El futur coordinador general de Convergència, Josep Rull, ha demanat a l’ex-president Jordi Pujol que reflexioni sobre el seu paper al partit, després d’haver confessat que havia mantingut uns comptes a l’estranger sense declarar. ‘Hauria de prendre les decisions en relació a Convergència justament per enfortir aquell projecte que ell va crear’, ha dit sobre Pujol, president fundador de CDC. 

En una entrevista a RAC-1, Josep Rull ha explicat que la notícia havia despertat ‘tristesa’, ‘consternació’ i un ‘impacte important’ en el si de la formació.

Rull ja va ser preguntat ahir a la nit sobre el comunicat de Pujol i el fet que es fes públic el mateix dia de l’anunci de la nova direcció de CDC, però Rull ho va circumscriure a un afer privat de Pujol i la seva família.

Rull comença la seva etapa amb el problema imprevist de Pujol

Després de la renúncia d’Oriol Pujol a la secretaria general pel seu encausament judicial, CDC havia de prendre una decisió per acabar amb l’interinatge en la direcció del partit, que s’arrossegava des de feia mesos. Finalment, la solució ha arribat, i Josep Rull ha estat elegit nou home fort de CDC. La nova etapa amb Rull al capdavant, però, comença marcada per la confessió de Jordi Pujol d’haver enganyat Hisenda amb diners a l’estranger, fet que ha generat un terrabastall polític. 

Nou home fort de CDC

El president de la Generalitat i també de CDC, Artur Mas, va anunciar ahir la creació d’un comitè de direcció col·legiat sota el comandament de Josep Rull, que en serà el coordinador general. D’aquesta manera, li són delegades pràcticament totes les funcions de secretari general, excepte alguna que encara ostentarà Mas.

Una de les raons per la qual s’ha optat per crear aquest nou òrgan en comptes d’escollir un nou secretari general és que, segons els estatuts, només un congrés del partit pot escollir la figura de secretaria general. En la conferència de premsa posterior al consell nacional executiu, Mas va defensar que no s’escollís un secretari general únic i s’apostés per una direcció col·legiada (‘lideratges moderns’, va dir) però, tanmateix, no va amagar que algú havia de tenir finalment la principal responsabilitat: Josep Rull.

El nucli dur

Aquest nou òrgan s’encarregarà del dia a dia del partit, i queda subjecte al comitè executiu nacional i del secretariat permanent. El nou equip que envoltarà Rull estarà format per Lluís Corominas, vice-secretari general de coordinació institucional; Jordi Turull, president i portaveu de CiU al parlament; Francesc Homs, vice-secretari general d’estratègia i conseller de Presidència; Pere Macias, diputat de CiU al congrés espanyol; Irene Rigau, presidenta del consell nacional i consellera d’Ensenyament; Xavier Trias, president de la comissió nacional de política municipal; Mertixell Borràs, presidenta de la comissió nacional de política sectorial i diputada al Parlament; i Mercè Conesa, nova portaveu del partit i batllessa de Sant Cugat.

Lluís Corominas també assumirà la secretaria adjunta de CiU; i la Fundació CatDem passarà a ser dirigida per Joaquim Colominas.

Un lloc vacant des de feia mesos

Quan Oriol Pujol va ser encausat pel cas de les ITV, el secretari general d’aleshores va fer un pas enrere al partit i al grup parlamentari: va delegar funcions a Josep Rull i Lluís Corominas; Jordi Turull va assumir la presidència del grup parlamentari de CiU.

En aquell moment, la solució semblava temporal, fins que es resolgués la situació judicial d’Oriol Pujol. Es va optar per un repartiment de responsabilitats a CDC per evitar, entre altres coses, una lectura en clau successòria; sobretot si l’escollit en aquell moment hagués estat Rull.

Ara, però, la situació ha canviat. Vista l’evolució del cas ITV, Pujol va decidir abandonar del tot la política de primera línia. I l’interinatge a la direcció del partit a tres mesos del 9-N, s’havia de resoldre. La novetat és que, aquest cop, lectures a banda, Rull pren realment força per afrontar una tardor intensa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any