La lleva del biberó organitza el darrer homenatge

  • A partir d'ara un consorci d'institucions públiques se n'encarregarà · Fa setanta-cinc anys que va començar la batalla de l'Ebre

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.07.2014 - 16:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Només una desena els que hi poden acudir, molts han desaparegut i d’altres es troben limitats físicament, però la seva voluntat és continuar mantenint la memòria viva mentre les forces els aguantin. Alguns integrants de la lleva del biberó, la que va ser cridada a files amb només disset anys, han tornat aquest 25 de juliol a la cota 705 de la serra de Pàndols per commemorar l’inici de la cruenta batalla de l’Ebre.

Els ‘biberons’ deixaran d’organitzar l’acte d’homenatge a la seva lleva, la que va ser mobilitzada a files amb només de disset anys, molts dels quals van acabar convertits en carn de canó en els camps i trinxeres de la batalla de l’Ebre. Al Principat queden uns 300 associats, molt lluny dels 3.700 que van arribar a ser.

Per als biberons, la recuperació de la memòria històrica és una de les seves principals raons de ser, sinó la principal. ‘Hem estat molts anys sense poder parlar. Jo només parlava de la guerra a casa. La joventut diu ara que té problemes. Nosaltres també: vam perdre la guerra i no teníem res. Vam estar anys jugant a ser soldats’, ha relatat el president de l’entitat, Pere Godall.

Es crea un consorci per assegurar la continuïtat de l’homenatge

Aquest ha estat l’última volta que l’organitza l’Agrupació de Supervivents però la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, ha firmat un conveni amb l’ajuntament del Pinell de Brai, el Consell de la Terra Alta i l’entitat per organitzar l’acte a partir de l’any vinent.

El conveni entre institucions públiques que s’ha presentat avui -que es prorrogarà de forma automàtica anualment si les parts no s’hi oposen- manté la data de l’acte cada 25 de juliol i estableix la creació d’una Comissió de seguiment, amb un representant de cada administració, per organitzar el reconeixement.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any