Òscar Cadiach, a vint-i-dos metres de la llegenda dels catorze vuit mils

  • L'alpinista ha estat a punt de coronar el Broad Peak, l'únic dels cims més alts del planeta que li resta · Podria fer un segon intent aquesta setmana mateix

VilaWeb
Redacció
25.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alpinista Òscar Cadiach ha estat a punt de convertir-se en el primer català que corona els catorze cims de més de vuit mil metres que hi ha al món. Ahir a la matinada va fer el primer intent d’arribar al cim del Broad Peak (8.051 m), al Pakistan, però s’hagué de fer enrere quan li mancaven sols 22 metres de desnivell per a arribar al cim, a 8.025 m.

El temps no li era favorable i quan va prendre la decisió de retirar-se encara havia de fer un recorregut de seixanta minuts per accedir al cim principal. Cadiach anava acompanyat de la metgessa Anna Pujol i de Joan Marc Flores, que van girar cua amb ell. Oriol Ribas i Jesús Morales, que també formaven l’expedició, sí que van poder coronar la muntanya.

No es descarta que Òscar Cadiach torni a fer un atac al cim abans no s’acabi la setmana, perquè la treva meteorològica ha de durar fins diumenge. Si aconsegueix arribar al Broad Peak, l’alpinista, que té seixanta-un any, es convertiria també en el muntanyenc més gran que hagi completat els catorze vuit mils.

No era la primera vegada que Cadiach viatjava al Broad Peak. El 1990 va escalar-ne el cim nord (7.556 m) i el 1992 va obrir una via al cim central (8.013 m). El cim principal també l’havia intentat, el 2012, però no se’n va sortir. La resta de muntanyes que sobrepassen els vuit mil metres sí que les ha fet totes. La més alta del planeta, l’Everest, va ser el primer català de coronar-la. Era el 1985, i anava amb Antoni Sors i Carles Vallès. L’any anterior, quan tenia trenta-tres anys, havia fet el seu primer vuit mil, el Nanga Parbat (8.125 m).

Fill adoptiu

L’Ajuntament de Tarragona declararà Òscar Cadiach fill adoptiu de la ciutat. L’equip de govern va felicitar ahir tota l’expedició i va dir que esperava que tornés a intentar de fer el cim aviat perquè seria un orgull per als tarragonins. Tot amb tot, el batlle de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, va dir que a Cadiach no li calia demostrar res.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any