Homs diu que Catalunya ja compleix 12 dels 34 requisits per a entrar a la UE

  • El portaveu del govern anuncia que el llibre blanc de la independència es presentarà el mes de setembre

VilaWeb
ACN
22.07.2014 - 21:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ha assegurat aquest dimarts des del parlament que Catalunya ja compleix totalment 12 dels 34 capítols inclosos en els criteris de Copenhaguen. Que dinous més es compleixen de manera parcial i que només en tres casos Catalunya quedaria, ara per ara, ‘clarament’ fora. Els criteris de Copenhaguen són els requisits que es fan servir per determinar si un nou país és apte per entrar a la Unió Europea, tot i que l’última paraula la tenen els estats membres, que posseeixen dret de vet. Durant la interpel·lació que li ha fet ERC sobre les estructures d’estat, Homs també ha avançat que el llibre blanc de la independència es presentarà al setembre.

Segons Homs, Catalunya ja és apta pel que fa, entre més, a la contractació pública, a la seguretat alimentària, al control de la competència, a la regulació de la pesca, a la política social, a la política industrial, a la protecció dels consumidors, o a la defensa del medi ambient. En total, 12 dels 34 capítols que els organismes europeus revisen per tal de decidir si un estat és apte per formar part de la UE. El portaveu de la Generalitat ha reconegut que, en tres casos, Catalunya no compliria els objectius, tot i que no ha especificat de quins es tractava.

Aquesta anàlisi respon a un estudi intern del govern i no a una realitat objectiva, ja que Catalunya no es troba en aquests moments en disposició d’optar a ser un estat membre de la UE. De fet, la interpel·lació d’ERC buscava que Homs definís quines mesures està adoptant la Generalitat per impulsar les estructures d’estat necessàries, entre més, perquè el país estigui preparat en cas que la ciutadania voti a favor de la independència.

El conseller de la Presidència ha avançat que el llibre blanc del procés independentista es presentarà el proper mes de setembre. A l’estil del que ja va fer el govern escocès, la Generalitat publicarà un compendi dels 18 informes que acabarà publicant el Consell Assessor per a la Transició Nacional (de moment n’ha publicat deu) i explicarà què fa el govern per tirar endavant les estructures d’estat necessàries per configurar un estat propi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any