Una consultora nord-americana alerta que una DUI de Catalunya podria forçar un nou rescat a Espanya

  • IHS assegura que 'l'escenari més probable' és un nou pacte fiscal o un procés independentista 'més lent i ordenat'

VilaWeb
ACN
21.07.2014 - 16:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consultora nord-americana IHS avisa que una declaració unilateral d’independència de Catalunya podria disparar el deute de l’Estat al 116,4% i forçar un nou rescat. En un informe titulat ‘Catalunya: possibles implicacions d’una secessió d’Espanya’, el consultor en Economia Global i Financera Brian Lawson diu que la independència de Catalunya podria tenir un efecte ‘contagi’ al País Basc i que ‘la fragmentació provocaria un gir en les recents millores de ràting i podria causar una crisi de finançament, forçant el país a tornar a demanar suport de la UE/Troika’. Amb tot, Lawson assegura que un nou pacte fiscal o una independència ‘ordenada’ són ‘més probables que una separació amb presses’.

‘Anticipem que el govern català intentarà evitar una sortida hostil d’Espanya, amb més autonomia federal o independència fiscal, o amb un procés de separació negociat més lent i ordenat com a escenaris més probables’, diu l’informe d’IHS. La consultora destaca que el risc que ERC guanyi les eleccions i declari la independència unilateralment és ara significatiu. 

L’informe destaca el pes econòmic i fiscal de Catalunya dins de l’Estat espanyol, i diu que en cas d’independència, el deute espanyol podria pujar fins al 116,4% del PIB el febrer del 2014. A més, assegura que la fi de les transmissions fiscals entre autonomies podrien incrementar els problemes de finançament de comunitats com Andalusia, Castella la Manxa i Extremadura que necessitarien més suport del govern central. El text afegeix que la situació seria menor en cas d’un nou pacte fiscal, però avisa que els proveïdors d’aquestes comunitats podrien patir retards en els pagaments. 

Eleccions plebiscitàries

La consultora IHS analitza la situació política dels darrers anys a Catalunya i considera probable que el govern espanyol porti la llei de consultes al Tribunal Constitucional. Això, per l’expert Lawson, provocarà la convocatòria d’eleccions anticipades a Catalunya, celebrades com un plebiscit, per evitar fer una consulta que Espanya consideri il·legal. ‘Tot i que una votació declarada il·legal probablement no tindria suport internacional, noves eleccions catalanes el 2015 suposarien un canal constitucional sòlid per permetre a la població de la regió expressar el seu desig de marxar d’Espanya’, diu l’informe. 

L’expert assegura que, tenint en compte els resultats de les europees, la possibilitat que ERC esdevingui el principal partit a Catalunya és substancial. ‘ERC ha insinuat que vol completar la secessió el 2016. Una declaració unilateral, per tant, és un risc i amenaça la pertinença de la regió a la Unió Europea i a l’Eurozona’, diu l’informe. 

Les conseqüències de la DUI per a Catalunya

El text diu que almenys inicialment amb una DUI Catalunya es podria trobar fora de la UE i de l’euro, i que tindria problemes significatius de finançament. En concret, l’expert diu que amb la independència el deute de Catalunya es dispararia al 135% -tot i que la xifra es basa en l’assumpció que Catalunya acceptaria els passius espanyols també en cas de declaració unilateral. Segons l’informe, una DUI podria implicar que Catalunya fes front a amenaces significatives per accedir al finançament extern, i ‘probablement als mecanismes de rescat europeus’. A més, prediu que augmentarien els retards en els pagaments als proveïdors públics en educació, sanitat i benestar. 

A nivell financer, l’informe diu que el Banc Sabadell i CaixaBank podrien perdre accés al nou finançament del BCE si fossin exclosos de l’Eurozona. Per això, Lawson apunta a la possibilitat que aquestes dues entitats iniciessin una ‘relocalització i una separació de les seves activitats no catalanes’ perquè, recorda, només el 32% i el 27% de les sucursals del Banc Sabadell i CaixaBank són a Catalunya. Pel que fa a les empreses, el text prediu que la sortida de la UE impliqui la imposició de ‘barreres tarifàries’ a la frontera que dificultin la feina de les multinacionals. ‘Les operacions de les companyies internacionals, com la planta de SEAT/VW a Martorell, podrien estar especialment en risc de deslocalització’, alerta. L’informe també avisa dels possibles boicots a productes catalans per part de la resta d’Espanya, o de la retirada d’inversors espanyols en projectes de Catalunya. 

L’informe assegura que si ERC guanya les eleccions a la Generalitat, podria impulsar esmenes als contractes públics de la Generalitat, i hi hauria un risc que sectors com les telecomunicacions fossin nacionalitzats. A més, prediu que ERC impulsés mesures més estrictes cap al sector financer i un augment dels impostos pels que tenen rendes per sobre de la mitjana o riquesa. 

Protestes

El text també analitza la possibilitat d’un augment de la tensió si Espanya bloqueja la independència. ‘En el cas que un vot per la independència es rebutgi a Espanya, hi ha una clara possibilitat d’un increment de les vagues, de les grans manifestacions i un rebuig a pagar impostos’, assegura IHS. Segons la consultora, les manifestacions podrien ‘esdevenir més violentes, especialment contra símbols del govern nacional i negocis espanyols’. ‘Un altre possible instigador de la violència seria la retirada de l’autonomia’, avisa el text, que remarca que aquesta possibilitat només l’ha plantejada UPyD.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any