Graham Watson: ‘La unió entre Catalunya i Espanya no ha estat mai voluntària’

  • El president dels liberals europeus referma el suport a la consulta, malgrat la incorporació de C's i UPyD

VilaWeb
ACN
18.07.2014 - 15:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Partit de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), Graham Watson, ha refermat avui el suport del grup parlamentari amb el dret de decidir dels catalans. Watson, d’origen escocès, ha assegurat que ‘entén’ com ‘se senten’ els catalans i ha apuntat que la unió entre Catalunya i Espanya ‘mai ha estat voluntària’, a diferència del que ha passat entre Escòcia i el Regne Unit, ha dit. Watson, en una conferència a Barcelona, ha dit que no veia ‘cap contradicció’ amb la incorporació de C’s i UPyD al grup parlamentari.

Per a Watson, no hi ha ‘cap contradicció’ amb el suport de l’ALDE al dret a decidir i la recent incorporació de C’s i UPyD al grup liberal europeu, perquè ‘que s’hi hagin unit implica que accepten que pot haver-hi un debat en el futur’ sobre la qüestió, ha aclarit. Watson ha expressat la ‘disponibilitat’ de C’s i UPyD a tenir un ‘debat serè, pacífic i tranquil’ sobre el dret a l’autodeterminació i ha subratllat que aquests partits sí que comparteixen polítiques socials, econòmiques i sobre afers estrangers, entre d’altres, amb la resta de liberals europeus presents a l’ALDE.

‘Això és justament el que volem: una decisió tranquil·la i calmada a les urnes, com Escòcia el 18 de setembre’, ha respost el secretari d’Organització de CDC, Josep Rull. El dirigent convergent ha promès ‘contundència’ i ‘fermesa’ en la defensa del dret a decidir en el si del grup parlamentari, perquè és ‘intrínsec’ als principis democràtics dels liberals europeus. Rull ha celebrat la predisposició de Watson i de la resta del grup a ‘superar’ les discrepàncies amb ‘confrontació democràtica’.  

Missatge de Watson a Rajoy

Durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació d’aquest divendres a la seu de CDC, Graham Watson ha recomanat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que negociï la consulta del 9-N amb ‘algú raonable’ com el president de la Generalitat, Artur Mas. ‘Em sorprendria molt que [Rajoy] no volgués debatre sobre la situació de Catalunya amb Mas. Si no parles, hi ha un risc d’haver de parlar amb els extremistes’, ha afirmat. Per a Madrid, ‘és molt més fàcil parlar amb CiU que amb ERC’, ha afegit. Watson també ha suggerit a Rajoy que reconegui que hi ha un ‘problema’ i ha advertit que, encara que el negui, ‘aquest problema no desapareixerà’.

Per a Rull, ‘les urnes no són el problema, sinó que són la solució’, i ha defensat que aquesta és una idea que comparteix ‘tota la família liberal europea’. Així mateix, l’escocès creu que l’executiu català i les forces a favor de la consulta ‘fan front a un govern que insisteix molt en aquest estat castellà i centralitzat’. Watson ha explicat que, com a representant de Gibraltar durant 10 anys al Parlament europeu, va poder ‘comprovar’ el centralisme espanyol.

Per la seva part, el vicepresident de l’ALDE, Marc Guerrero, ha agraït a Watson ‘l’estima’ que sempre ha demostrat tenir cap als catalans i ha celebrat que els liberals europeus avalin la consulta ‘sense matisos’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any