Discurs de presentació del cartell del 6é Aplec de Gegants i Cabets d’Ontinyent

  • Llegit per l'autor de l'obra, Rafal Sanchis Belda, el 12 de juliol de 2014

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.07.2014 - 18:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Permeteu-me una pregunta: Vosaltres recordeu el Mazinguer Z?

De segur que tots aquells que formeu part de la meua generació sabeu perfectament de qui parle, però per si vos falla un poc la memòria, o no sabeu qui era, heu de conèixer que era un robot gegantí que ens va encisar a tots els xiquets de finals de la década dels setanta.

Doncs, curiosament, aquell colossal robot, per a mi guardava moltes similituds amb el campanar del nostre poble. La silueta del Mazinguer Z, i, especialment, el seu cap, en el qual es trobava allotjat aquell planador amb una gran antena, coincideixen amb les formes del remat metàl·lic del nostre gegant de pedra.

Quan jo era xicotet vivia enfront del lloc on ens trobem ara, i la meua habitació tenia una finestra amb vistes a la Vila, em passava molt de temps mirant per ella i la meua ment infantil s’imaginava que el campanar era el nostre particular Mazinguer Z. Per a mi ell era el guardià que cuidava constantment de tots els ontinyentins, i això amics, vos confessaré que era una ‘cosa que em feia estar més tranquil’ davant de qualsevol invasor que poguera venir.

Tal vegada aquella fantasia de xiquet haja sigut l’origen d’aquest cartell. Un cartell en el qual es pot apreciar com l’ombra projectada per un gegant i un cabet, es transforma màgicament en la silueta del campanar i de la cúpula de l’església de Santa Maria.

Per a aconseguir transmetre el concepte integrador i de germanor d’un aplec s’ha emprat, com a figures representatives de tots els participants en la trobada,  un gegant i un cabet que no són la reproducció concreta i fidel d’una colla determinada, sinó més bé la imatge d’allò que els uneix i que tenen en comù. A més a més, l’expressió dels seus rostres cercant-se amb una mirada afectuosa és una metàfora de la cordialitat que es viu entre les diferents agrupacións de Geganters en aquest esdeveniment festiu.

Per descomptat, en el cartell s’introdueixen altres referències a Ontinyent a més de la del campanar. Per una banda, el gegant s’ha vestit amb la indumentària que li ha lliurat el nostre estimat rei moro per a fer-se la foto amb el seu nou amic, i per l’altra la composició de les dues figures principals rememora, conscientment, el logotip de l’associació de gegants i cabets d’Ontinyent. La presència ontinyentina es clou amb les siluetes dels reis moros i cristians, presents en el fons, com a acompanyants i bons amfitrions dels nostres dos convidats.

El cartell proposa un tractament gràfic realitzat amb colors plans sense matisos, no obstant això, i per a ressaltar el gegant i el cabet del conjunt predominat pels ocres, aquestes dues figures s’han il·lustrat amb colors més vius i, de la mateixa manera, s’han remarcat amb l’ús de textures que ens ajuden a donar-los el volum adient. El vorejat blanc a la part esquerra de les figures li confereix  a la composició un aspecte encara més grafic, alhora que la incidència de la llum sobre aquest costat accentua l’efecte de l’ombra.

Pel que fa al text, s’ha de dir que el missatge principal s’ha escrit amb tipografia origami i que està posicionat de tal forma que encaixa perfectament amb el missatge secundari, el qual té una ubicació que emfatitza la línia entre el sòl i la paret. D’aquesta manera, cada element s’integra harmònicament i es crea així una unitat estètica global.

Ja per acabar, voldria donar-vos, amb tota sinceritat, les gràcies pel vostre compromís amb una de les expressions més generoses de la nostra cultura. I dic generosa perquè de totes les formes de festes que hi trobem, i en les quals s’ofereix un espectacle a un poble, gosaria dir-vos que la vostra és de les més altruistes, ja que feu l’heroïcitat de sostenir i fer ballar gegants de més de quaranta quilos de manera totalment anònima i lluny de qualsevol lluïment personal.

Per aquesta raó, vos pregue que mai no deixeu de ser tan generosament gegantins i cabuts com fins ara.

Gràcies a tothom i bon aplec.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any