Pedro Sánchez és el nou líder del PSOE

  • Era el candidat amb més avals · A Catalunya, Eduardo Madina guanya les primàries

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat al Congrés per Madrid Pedro Sánchez serà el nou secretari general del PSOE. Es va imposar amb el 49% dels vots a Eduardo Madina (36,19%) i José Antonio Pérez Tápias (15,16%). El resultat s’haurà de ratificar ara al congrés extraordinari que es farà a Madrid els dies 26 i 27 de juliol, on Sánchez i els sectors del partit que han quedat descavalcats hauran de configurar també la nova direcció. Eduardo Madina li va donar l’enhorabona a través de Twitter. 

Sánchez va guanyar en territoris clau com Andalusia (61,5% dels vots), Euskadi (50,19%), i Madrid (43,84%), però no a Catalunya, on Eduardo Madina es va imposar amb el 40,39% dels vots i el nou secretari general del PSOE s’ha quedat amb el 37,39% per davant de Pérez Tápias amb el 22,22%. 

El nou secretari general del PSOE va obtenir la victòria en unes primàries on va votar el 65,84% de la militància socialista. Va guanyar també a Aragó, les Balears, les Canàries, Castella – la Manxa, País Valencià, i entre els militants que resideixen a Amèrica. 

Per contra, Eduardo Madina va obtenir el suport majoritari a Astúries, Cantàbria, Castella-Lleó, Extremadura, la Rioja, Múrcia i Navarra. Pérez Tápias va quedar tercer a tots els territoris tret de Catalunya, on va quedar segon per davant de Madina.

Pedro Sánchez té 44 anys, quatre més que Zapatero quan va esdevenir líder dels socialistes espanyols. Nascut a Madrid, és economista i professor d’estructura econòmica i història del pensament econòmic de la Universitat Camilo José Cela de Madrid. 

Casat i amb dues filles, es va afiliar al PSOE el 1993 i va treballar com a assessor al Parlament Europeu. Durant la guerra de Kossove va ser cap de gabinet de l’Alt Representant de les Nacions Unides a Bòsnia i el 2003 va anar a la llista de Trinidad Jiménez per la alcaldia de Madrid. El 2004 va esdevenir membre de l’assemblea general de Caja Madrid com a representant de l’ajuntament. 

A les eleccions generals del 2008 va anar a les llistes del PSOE per Madrid, però es va quedar sense escó. Va arribar al congrés espanyol l’any 2009 gràcies a la renúncia de Pedro Solbes com a diputat, fet que li va permetre d’ocupar la seva vacant. Va fer de portaveu adjunt del PSOE a la Comissió de Política Territorial. El 2011 novament va anar a les llistes pel PSOE i es va tornar a quedar sense escó. Va aconseguir-lo finalment gràcies a la renúncia de Cristina Narbona. Actualment és portaveu a la Comissió per a l’Estudi del Canvi Climàtic. 

Sánchez, contrari a la consulta

Sánchez ha estat el candidat a secretari general que més clarament ha expressat el seu no a la consulta a Catalunya. Durant el debat que va tenir lloc a la seu del PSOE dilluns passat va apel·lar a la reforma federal de la constitució espanyola que el partit va teixir a Granada però va discrepar de qualsevol proposta que impliqués una consulta a Catalunya ‘ni pactada ni legal’. 

Eduardo Madina guanya les primàries del PSOE a Catalunya 

El diputat al congrés espanyol Eduardo Madina va aconseguir la majoria dels vots emesos a Catalunya a les primàries del PSOE. Amb el 99,35% dels vots escrutats, Madina tenia 3.934 vots, el 40,39% de les paperetes. Darrere seu, hi havia Pedro Sánchez, amb 3.642 vots, el 37,39%. En últim lloc ha quedat José Antonio Pérez Tápias, amb 2.164 vots i el 22,22% del cens. La participació a Catalunya fou del 48,07%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any