Els crítics del PSC fan el pas i creen el ‘Moviment Catalunya’

  • Plantegen una alternativa socialista i catalanista que es presentarà a les eleccions municipals al marge del PSC · Tura, Nadal, Geli, Ros i Martí entre els impulsors del nou grup

VilaWeb
Redacció
05.07.2014 - 01:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Crítics del PSC s’han unit per impulsar Moviment Catalunya, un moviment municipalista al marge del PSC. Aquest divendres s’han trobat a Girona per fixar els objectiu d’aquest nou moviment que vol impulsar candidatures a les eleccions municipals sota els eixos de la defensa de la catalanitat i el progrés social i econòmic. El moviment que ara arrenca s’haurà de visualitzar a cada municipi sota unes sigles concretes i asseguren que hi tenen cabuda militants d’altres partits i independents. “No anem contra ningú”, assenyalen. A la trobada s’han reunit crítics del PSC com Antoni Castells, Montserrat Tura, Manel Nadal, Marina Geli, Àngel Ros, Núria Ventura i Pia Bosch, entre d’altres.

Pia Bosch i Núria Ventura, n fet de portaveus i han deixat clar que és un projecte que neix al marge del PSC i amb la catalanitat i el progrés econòmic i social com a principals eixos. ‘Hi ha molta gent que se sent orfe dels valors del socialisme i volem venir a sumar, no anem contra ningú’, ha manifestat la cap de l’oposició a l’Ajuntament de Girona, Pia Bosch, que fa unes setmanes va anunciar que no anava a les primàries i que promouria una candidatura alternativa. 

Dins del moviment hi ha persones que actualment militen al PSC, crítics que han abandonat la militància i també algunes que no han tingut mai el carnet del PSC. Per això, els impulsors del moviment asseguren que a cada municipi es pot donar una situació diferent i que cada candidatura tingui un nom específic i hi conflueixin persones de diferents sensibilitats. ‘Nosaltres no demanem a ningú que deixi de militar on vulgui’, ha dit Bosch. Per contra, els estatuts del PSC sí que marquen que els militants no poden donar suport a una altra candidatura que no sigui la del partit, ni tampoc formar-ne part. 

Cares conegudes del sector crític 

La trobada s’ha fet a porta tancada i ha aplegat una vuitantena de persones a la Casa de Cultura de Girona. Entre elles, s’hi han deixat veure algunes de les cares que, des de fa temps, són més crítiques amb la direcció del PSC.

Hi han assistit per exemple, els exconsellers Montserrat Tura, Antoni Castells i Marina Geli (Joaquim Nadal s’ha excusat i s’ha incorporat més tard) o d’altres membres destacats com Àngel Ros, Pia Bosch, Núria Ventura (cap de l’oposició a Ulldecona), l’exregidor a l’Ajuntament de Barcelona Jordi Martí o el vicealcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó. També ha assistit a la trobada Ignasi Thió, representant d’Avancem a Girona. 

Jordi Martí anuncia que deixa el PSC

En la mateixa reunió Jordi Martí ha anunciat que abandona el partit. Martí havia estat el líder del partit a l’Ajuntament de Barcelona, però paulatinament s’havia distanciat de la cúpula del partit per les qüestions referents al sobiranisme i al dret a decidir. L’últim pols el va lliurar durant les darreres eleccions primàries per escollir el candidat del PSC que concorrerà a les eleccions municipals de Barcelona, contesa que Martí va perdre davant de Jaume Collboni. Ara, l’exlíder del PSC fa un pas més enllà i decideix estripar el carnet.

De fet, les postures de la cúpula que encapçalava l’ara dimitit Pere Navarro sobre el dret a decidir havien fet que Martí abandonés el desembre passat l’executiva, i després de perdre les primàries també va deixar el lideratge del PSC a l’Ajuntament de Barcelona i l’escó.

Iceta avisa que no s’ha de dividir l’esquerra

El candidat a la primera secretaria del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat dissabte que no seria una bona idea que els candidats de Moviment Catalunya es presentessin simultàniament al costat dels del PSC. ‘La idea és sumar, si hi ha més divisió a l’esquerra i més topades, no crec que sigui la millor manera de contribuir a una victòria de l’esquerra i el progressisme’ de cara a les eleccions municipals del 2015. En tot cas, primer vol parlar amb els impulsors de la proposta, que es va presentar ahir a Girona, i oferir ‘una mà estesa i amiga’ a qui, ‘de dins del partit o de fora’, vulgui col·laborar amb el PSC per presentar candidatures progressistes a Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any