Barcelona experimenta amb la fabricació digital

  • La capital catalana acull fins dimarts el desè congrés mundial de 'fab labs', amb simposis i tallers d'impressores 3D, talladores làser, ordinadors...

VilaWeb
Redacció
02.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des que va sorgir la idea al Massachusetts Institute of Technology (MIT) de Boston, ara fa una dècada, els laboratoris d’eines de producció digital o ‘fab labs‘ s’han estès per tot el món. Amb presència en més de tres-centes cinquanta ciutats de tot el món (com Alacant, Barcelona i València), aquesta xarxa d’espais de fabricació amb màquines de control numèric, talladores làser, impressores 3D i ordinadors es troba anualment en un congrés mundial. Enguany es fa a Barcelona, d’avui a dimarts, amb el nom genèric de FAB10, i tres grans eixos: la fabricació digital, les comunitats emergents i el nou concepte de ciutats productives.

FAB10 proposa de convertir aquests dies Barcelona en una ‘fab city’ amb tot d’esdeveniments relacionats amb els avenços en tecnologies digitals, obertes i accessibles, dirigits tant als experts de tot el món com als ciutadans.

Perquè, a més de les conferències dels representants dels ‘fab labs’ i el simposi Fab City de dilluns vinent, l’organització local ha inclòs al programa també activitats per a infants (Fab Kids) i l’anomenat Fab Festival, que el cap de setmana omplirà el Disseny Hub Barcelona dels invents i experiències d’aquesta comunitat de fabricants digitals, a més de tallers pràctics per a totes les edats.

Els visitants d’aquest Super Lab Fab de la plaça de les Glòries podran veure com s’imprimeix menjar en 3D o com es pot fer a casa una mà protètica. I, durant tota la setmana, podran observar com s’hi fabriquen una casa i un cotxe.

A l’últim programa de ‘L’internauta‘, una de les organitzadores del FAB10 Barcelona, Mariona Aloy, explicava per què la desena conferència de ‘fab labs’ es feia a la capital catalana: el 2007 s’hi va constituir el primer laboratori d’aquestes característiques de la UE i ara és la primera ciutat del món on es vol establir una xarxa pública d’ateneus de fabricació, un per a cada districte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any