Forcadell: ‘Hem de treure les urnes al carrer i el qui s’hi atreveixi, que les retiri’

  • Entrevista a la presidenta de l'ANC després de les declaracions de diumenge · Aclareix la posició de l'entitat en cas que el parlament opti per no fer la consulta el 9-N

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
01.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unes declaracions de la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, van encendre diumenge les alarmes d’un sector de l’independentisme a les xarxes socials. Forcadell va dir que l’ANC donaria suport a qualsevol decisió que prengués el Parlament de Catalunya si finalment no es podia fer la consulta el 9 de novembre. Segons les crítiques que més es van fer sentir, això volia dir acceptar implícitament que la consulta no es faria i donava peu a pensar en alternatives. N’hem parlat amb Carme Forcadell perquè ella mateixa expliqués el sentit de les seves paraules. I ha estat taxativa.

—Ja doneu per fet que no hi haurà consulta el 9-N?
—Què dius ara? Em pensava que em faries una pregunta seriosa. Què dius ara? Si nosaltres tan sols treballem per la consulta. Si farem una campanya brutal pel sí-sí. Si al nostre full de ruta les possibilitats A i B són la consulta del 9-N. Però què dius? La pregunta la fas seriosament? T’ho demano de veritat.

—M’interessa saber si teniu coll avall que no es podrà fer la consulta.
—No, no. De cap manera. En aquest moment tan sols preveiem l’opció de fer la consulta el 9 de novembre. Treballem únicament perquè es pugui fer i guanyar-la. Volem que es faci la consulta. I ja està. És l’única opció que tenim al cap i que forma part dels nostres plans. És l’única hipòtesi. Hem de maldar per fer-la. Que sigui el govern espanyol que tingui el problema d’evitar-la. Però nosaltres no n’hem de tenir cap, de problema. Hem d’anar directes cap a la consulta. Que sigui el govern espanyol que busqui la manera d’impedir-nos de votar. Això ho veiem ben clar, nosaltres.

—Parlar d’alternatives a la consulta és encertat? O és la manera de preparar el terreny per no fer-la?
—És veritat. Tens raó. No s’ha de parlar d’alternatives. És cert que no se n’ha de parlar perquè es resta legitimitat a la consulta. Nosaltres tenim un full de ruta que inclou més opcions en cas de no poder-se fer, però estem concentrats exclusivament en la consulta.

—Les vostres declaracions van rebre moltes crítiques a les xarxes.
—Jo vaig explicar allò que diu el nostre full de ruta. Però no vol dir de cap manera que nosaltres sacrifiquem la consulta. No fem res més sinó treballar per la consulta nit i dia. No tenim cap altra hipòtesi al cap.

—Però enteneu que es pogués interpretar la vostra intervenció com s’ha interpretat? Vau dir que donaríeu suport a qualsevol decisió que prengués el parlament…
—Entenc que si s’agafa aquesta frase a seques pot suscitar confusió. Però si la vaig dir després de tota una explicació sobre com faríem tot allò que fos a les nostres mans per assegurar la consulta, no es podia pas malinterpretar. Entenc que hi hagi gent molt susceptible i que s’ha de vigilar a l’hora de dir les coses. Però nosaltres tenim un mandat aprovat a l’assemblea del 5 d’abril. És un full de ruta aprovat en assemblea que hem de complir tots. I jo la primera. Tots hem de complir el full de ruta, tots. Per tant, és inconcebible que algú de nosaltres pugui sortir d’aquest full de ruta. Qualsevol declaració que surti del full de ruta queda invalidada automàticament. Incloses les meves. Si algú ha pensat que algú del secretariat de l’ANC pot passar per alt el full de ruta, va equivocat. Les possibilitats A i B del full de ruta són la consulta.

—Què diu el full de ruta? Parla de la hipòtesi de no fer la consulta?
—Sí, però és una hipòtesi remota. Es parla de les eleccions i aquestes coses. Hi ha una possibilitat que inclou les eleccions. Es pot trobar tot escrit en els documents de l’assemblea. Les dues primeres possibilitats són la consulta. De manera legal i acordada, en el primer cas; i amb l’oposició del govern espanyol, en el segon. Aquestes dues possibilitats són les que treballem i no pensem sortir d’aquest guió.

—Quan dieu que l’ANC donarà suport a qualsevol decisió que prengui el parlament…
—Perdona. Donarem suport a qualsevol decisió que es prengui, sempre que s’ajusti al nostre full de ruta.

—Això ja és diferent! Sense aquest matís podia semblar que l’ANC deixava de fer de motor i de contrapès.
—No, no, no… Donarem suport a allò que digui el parlament o a allò que convoqui el president de la Generalitat sempre que entri dins els paràmetres del nostre full de ruta. Evidentment. En la nostra assemblea vam aprovar això.

—Què hauria de passar perquè la consulta fos irrealitzable?
—Nosaltres hem de fer el possible i l’impossible per treure les urnes al carrer. Que siguin uns altres que les retirin si en volen assumir el cost. Nosaltres farem tant com puguem i més. Si ens passem el dia dient que no hem de parlar d’hipòtesis alternatives perquè resten legitimitat a la consulta, no em demaneu que entri ara en aquest joc. Més val que no en parlem. Deixem-ho així. Nosaltres hem de treure les urnes al carrer i qui s’hi atreveixi, que les retiri. Això ho veig claríssim.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any