La Unió Europea comença legislatura amb un parlament encara més complex

  • La sessió inaugural es fa demà · Hi haurà l'elecció del president de la cambra, la constitució dels grups i els informes de la presidència del Consell, sortint i entrant

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El resultat de les eleccions del 25 de maig ja deixava entreveure una legislatura complicada a la Unió Europea per la fragmentació dels grups del parlament europeu i per l’auge dels euroscèptics i l’extrema dreta. La negociació per a confegir els grups parlamentaris ha confirmat aquell presagi. La sessió constitutiva de la vuitena legislatura del Parlament Europeu, que es fa demà, deixarà veure el mapa final dels grups.

L’eix central d’aquesta sessió serà l’elecció del president de la cambra, els catorze vice-presidents i els cinc qüestors, que conformen la mesa de la institució. A més, el primer ministre grec, Antonis Samaras, s’adreçarà a l’hemicicle demà passat al matí per presentar les conclusions de la presidència grega del Consell Europeu. Dimecres a la tarda, serà el primer ministre italià, Matteo Renzi, qui hi presentarà les prioritats de la presidència italiana. Dijous els eurodiputats votaran la composició de les comissions parlamentàries.

Elecció de la presidència de la cambra

El president del parlament en funcions, l’italià Gianni Pittella (S&D), presidirà la sessió plenària fins a l’elecció del nou president, d’acord amb el reglament de la cambra. La presidència del parlament té una durada de dos anys i mig. Els candidats faran una declaració de cinc minuts abans de la votació. Les candidatures tan sols poden ser presentades per un grup polític o per un mínim de quaranta diputats. A hores d’ara, els candidats que s’hi presenten són: Martin Schulz (S&D, Alemanya), Syed Kamall (CRE, Regne Unit), Pablo Iglesias (GUE-NGL, Espanya) i Ulrike Lunacek (Verds-ALE, Àustria). El termini per a la presentació de candidatures es clou avui a les set del vespre.

Set grups i cinquanta-dos diputats no adscrits

El nou parlament és format per 7 grups polítics i 52 eurodiputats no adscrits. Calen 25 diputats de 7 estats membres, pel cap baix, per formar un grup polític. Els integrants d’un grup tenen afinitats polítiques, tot i que el parlament no l’avalua pas, aquesta afinitat. A falta de la constitució oficial demà, la distribució d’escons és la següent: Partit Popular Europeu (PPE), 221; Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D), 191; Conservadors i Reformistes Europeus (CRE), 70; Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa (ALDE), 67; Esquerra Unitària Europea – Esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL), 52; Verds – Aliança Lliure Europea (Verds-ALE), 50; Europa de la Llibertat i de la Democràcia (EFD), 48; no adscrits, 52.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any