El govern espanyol descarta que Felipe VI intercedeixi per Catalunya

  • 'No és pas la seva funció', diu Sáenz de Santamaría

VilaWeb
VilaWeb
ACN
20.06.2014 - 16:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-cepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha descartat que Felipe VI faci de mitjancer o intercedeixi per la consulta i per Catalunya com han demanat, entre més, el president de la Generalitat, Artur Mas. Segons ella, aquesta ‘no és pas la funció que preveu per al rei la constitució.’ A més, Sáenz de Santamaría ha aprofitat l’avinentesa per instar Mas a fer efectiu el seu respecte institucional ‘respectant i complint la llei’.

‘La constitució estableix que les funcions del rei són fer d’àrbitre i moderador de les institucions. És una monarquia parlamentària. Li corresponen aquestes funcions. Al poder executiu li corresponen les tasques de govern, al poder judicial, jutjar. I al poder legislatiu, legislar. I exactament igual a les comunitats autònomes’, ha justificat la vicepresidenta espanyola, que ha remarcat que ‘cadascú té les funcions que la constitució li encomana i, a més, el dret i obligació d’exercir-les’.

Pel que fa a l’actitud que el president de la Generalitat va mantenir a la proclamació de Felipe VI i a les posteriors declaracions on va afirmar que el seu gest institucional estava en assistir i no en aplaudir, Soraya Sáenz de Santamaria ha retret a Mas que ‘el més institucional que hi ha és el respecte a la llei i complir la llei’. No ha volgut fer cap comentari sobre el fet de no haver aplaudit el discurs de Felipe VI, tot i que ha afegit que ‘és Mas qui ha de donar explicacions, si ho creu oportú’.

L’aforament de Juan Carlos

Pel que fa al procés d’aforament de Juan Carlos, Sáenz de Santamaria l’ha justificat perquè ‘l’exigència del nostre sistema és que sigui per una llei orgànica, i estarà contemplat en una llei orgànica’. ‘El PP farà una esmena en una tramitació que permetrà garanties per a tothom’, ha dit, tot convidant als polítics que critiquen l’aforament del fins ara rei a fer ‘una reflexió’ perquè ‘hi ha molts aforats a Espanya, entre ells els diputats i senadors que votarem aquesta llei, i parlem d’altes magistratures de l’estat’. ‘Hem de ser coherents amb la nostra pròpia situació’, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any